WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Przygotowanie roli pod zasiew na wiosnę
Dobry grunt pod uprawę to niemal połowa sukcesu późniejszego plonowania. Przygotowanie gleby powinno więc być odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone zgodnie z wybraną metodą uprawy i potrzebami zasianej rośliny. Tylko wtedy rolnik może oczekiwać satysfakcjonujących efektów podczas zbiorów.
WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Choroby rzepaku ozimego
Rzepak to podstawowy gatunek roślin oleistych uprawianych w Polsce. Charakteryzuje się on dużymi wymaganiami w zakresie uprawy i jest atakowany przez wiele patogenów. Szacuje się, że rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około sto różnego rodzaju agrofagów, które przy braku odpowiedniej ochrony mogą powodować duże straty na plantacjach.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi
Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
W jaki sposób zadbać o rzepak wiosną?
Uprawa rzepaku wymaga wiele pracy, ale też przygotowań, które rozpoczynają się już niemal pół roku wcześniej. Prawidłowa pielęgnacja i obserwacja pola zwiększają szansę na uchronienie roślin przed niepożądanymi chorobami i atakami szkodników, które są bezlitosne dla plonu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Zasady i metody integrowanej produkcji roślin
Integrowana produkcja roślin (IP) nie jest nową metodą produkcji żywności, ale za to obiecującą i pozytywną. Wykorzystuje w sposób logiczny postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, a także zwraca uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Realne zagrożenie pryszczycą nadciąga z Węgier i Słowacji
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wystąpieniu piątego ogniska pryszczycy na terytorium Słowacji, które zostało potwierdzone 30 marca 2025 roku. Ognisko wykryto w gospodarstwie utrzymującym ponad 3500 sztuk bydła w kraju bratysławskim w okresie Malacky, graniczącym z terytorium Austrii.