- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Drzewa wśród pól z dofinansowaniem
Zadrzewienia śródpolne są istotnym elementem krajobrazu, bardzo ważnym dla zachowania bioróżnorodności obszarów rolnych. To miejsce bytowania wielu organizmów i źródło pokarmu ptaków, owadów zapylających, owadów drapieżnych odżywiających się agrofagami, na przykład stonką. Zadrzewienia pomagając utrzymać równowagę ekologiczną na terenach rolniczych.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Świadomy konsument, czyli co znaczą symbole na produktach?
Kupując produkty spożywcze warto, oprócz przeczytania składu produktu, spojrzeć też na oznaczenia znajdujące się na etykiecie w postaci różnorodnych symboli. Informują nas one o rodzaju materiału, z którego wytworzone jest opakowanie, o pochodzeniu produktu, sposobie jego pozyskania, możliwościach recyklingu czy wskazówkach dotyczących utylizacji.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Czas na deszczówkę
Brak odpowiedniego nawodnienia w poszczególnych fazach wzrostu roślin, skutkuje bardzo małymi plonami. Poszukując szeregu rozwiązań, aby temu zapobiec, warto spróbować wykorzystać w tym celu wodę opadową.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Znaczenie kompostu w uprawie
Kompost jako cenny nawóz organiczny nabiera coraz w większego znaczenia w nawożeniu upraw amatorskich, konwencjonalnych i ekologicznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Demonstracje ekologiczne w hodowli owiec, drobiu i królików
Demonstracje ekologiczne stanowią okazję dla rolników do zdobycia najnowszej wiedzy na temat produkcji żywności ekologicznej. Umożliwiają nie tylko bezpośrednie odwiedzenie gospodarstw ekologicznych, ale także korzystanie z wieloletniego doświadczenia ich właścicieli.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Pamiętaj, rolnictwo regeneratywne
Rolnictwo stale się rozwija, a negatywne skutki ocieplenia klimatu coraz częściej pojawiają się także w naszym kraju. Większość gleb w Polsce to gleby lekkie, piaszczyste i przepuszczalne. Gospodarstwa rolne dotknięte suszą, nawalnymi deszczami oraz degradacją gleby stoją przed ogromnym wyzwaniem, aby ograniczyć straty finansowe oraz materialne.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Ślad węglowy w rolnictwie
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej, pojęcie śladu węglowego stało się kluczowym elementem dyskusji na temat zrównoważonego rozwoju. Ślad węglowy odnosi się do całkowitej ilości gazów cieplarnianych (GHG), głównie dwutlenku węgla, emitowanych bezpośrednio lub pośrednio przez jednostkę, działalność, produkt lub usługę.