- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
W Radwankach krowy żyją, jak chcą
Eko-Ranczo to gospodarstwo ekologiczne znajdujące się w gminie Margonin nieopodal Chodzieży. Na 27 hektarach łąk prowadzona jest miedzy innymi hodowla zachowawcza polskiej krowy czerwonej, której efekty przyciągają wielu hodowców zainteresowanych produkcją zdrowej i wyjątkowo smacznej żywności. Spotkania i prezentacje specjalnie dla nich przygotowuje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Drugie ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski drugiego ogniska choroby niebieskiego języka, serotyp 3 (BTV-3). Ognisko BT zostało stwierdzone 5 grudnia 2024 roku w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne w powiecie pyrzyckim, w województwie zachodniopomorskim.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Komunikat dotyczący pierwszego ogniska choroby niebieskiego języka (BT) na terenie Polski
22 listopada 2024 roku Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski pierwszego ogniska choroby niebieskiego języka, serotyp 3 (BTV-3). Ognisko BT zostało stwierdzone w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne w powiecie wołowskim, województwo dolnośląskie.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
BTV przeżuwaczy może dotrzeć wkrótce do Polski
Jedną z chorób, której ogniska pojawiają się na nowo w ostatnich dwóch latach w Europie jest Bluetongue virus – BTV, czyli choroba niebieskiego języka. Borykają się z nią już miedzy innymi hodowcy Francji, Grecji, czy Niemiec.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Przeciwdziałanie antybiotykoodporności u bydła mlecznego
Antybiotyki są niezbędne w leczeniu infekcji bakteryjnych u ludzi i zwierząt, dlatego też zachowanie ich skuteczności jest fundamentalna dla zdrowia. Tymczasem Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem zużycia w hodowli zwierząt antybiotyków najsilniejszych w leczeniu chorób ludzi.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Przygotowanie pszczół do zimowli
Rozpoczyna się po ostatnim miodobraniu, czyli dla większości pszczelarzy po odebraniu miodu lipowego.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Najczęstsze błędy w żywieniu koni
Konie z uwagi na specyficzną budowę przewodu pokarmowego są zwierzętami bardzo wrażliwymi na wszelkie błędy żywieniowe. Dobre intencje ich właścicieli i opiekunów często prowadzą do odwrotnych efektów, powodujących problemy zdrowotne.