Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych
Innowacyjnych rozwiązań, jakie możemy zastosować na użytkach zielonych jest kilka, choć nie da się ukryć, że wachlarz zmian możliwych do zastosowania jest uboższy niż w przypadkach upraw innych roślin. Jednak w związku z coraz większym znaczeniem łąk i pastwisk, tych innowacji przybywa.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa soi w warunkach południowej Wielkopolski
Soja jest roślina zawierającą pełnowartościowe białko przydatne w wielu dziedzinach życia głównie jako jeden z najważniejszych składników żywienia zwierząt i ludzi. Zawiera tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B. W 100 gramach suchych nasion tej rośliny pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania na potas, 24% na wapń, 106% na fosfor, 89% na żelazo oraz 54% na magnez. Bogate właściwości soi sprawiają, że ma ona bardzo dobre właściwości odżywcze i smakowe znajduje również zastosowanie w diecie duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Ekonomika

Ubezpieczenie rolne - ochrona gospodarstwa
Gospodarstwami rolnymi są gospodarstwa, w których powierzchnia nieruchomości rolnej albo łączna powierzchnia nieruchomości rolnych jest nie mniejsza niż 1 hektar. Według prawa, za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z leśnymi, a także wszelkie budynki oraz urządzenia, które są związane z prowadzeniem i zarządzaniem. Aby zabezpieczyć rolnika i jego gospodarstwo trzeba zawrzeć umowę z ubezpieczycielem. Ubezpieczenia mogą być obowiązkowe i dobrowolne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby
Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Ochrona środowiska w gospodarstwie w kontekście polityki unijnej
Na początku dwudziestego pierwszego wieku współczesne rolnictwo staje wobec nowych wyzwań, w tym tych związanych z ochroną środowiska naturalnego, a zwłaszcza jakości wody i powietrza. Ochrona środowiska oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu są jednymi z głównych celów Wspólnej Polityki Rolnej.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Pozytywny wpływ międzyplonów na produkcję roślinną
Uprawa międzyplonów to element zrównoważonego nawożenia i ochrony gleb użytkowanych rolniczo. Od dłuższego czasu rolnicy zarówno w Polsce, jak i na świecie dostrzegają wartość międzyplonów jako nawozu zielonego i wykorzystują posezonowy wzrost roślin, aby poprawić jakość gleby i zwiększyć plony upraw następczych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych
W gospodarstwach rolnych wymywanie azotu z gleby uzależnione jest od poziomu nawożenia, płodozmianu uprawy i właściwości mechanicznych gleb, a szczególnie ich przepuszczalności. Gleby lekkie, przepuszczalne, których w Polsce jest ponad 50%, sprzyjają nitryfikacji, a w efekcie wymywaniu azotanów.