- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Ochrona i sposoby utrzymania żyzności gleb
Gleba, czyli środowisko życia organizmów żywych oraz źródło składników pokarmowych dla roślin i zwierząt to najważniejsze bogactwo naturalne występujące w przyrodzie, bez którego nie byłoby życia na Ziemi. Obowiązkiem każdego rolnika powinna być ochrona gleby, która stanowi jego warsztat pracy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Korzyści i wyzwania rolnictwa ekologicznego
W związku z wprowadzeniem nowych regulacji w kontekście unijnej Wspólnej Polityki Rolnej, warto zainteresować się tematem rolnictwa ekologicznego. Według wstępnych ustaleń założonych przez Komisję Europejską zakłada się, że do 2030 roku 25% upraw będzie wyprodukowanych w sposób ekologiczny.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Bób – uprawa, właściwości i wartości odżywcze
Bób jest niezwykle popularnym warzywem, jednym z najstarszych roślin uprawianych w ogrodzie i na polu. Należy do najcenniejszych warzyw strączkowych zawierających duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Oprócz białka nasiona bobu są bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz ważnego w prawidłowym żywieniu człowieka błonnika pokarmowego.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wartość biologiczna roślin a nawożenie
Obserwuje się wyraźną zależność pomiędzy zaopatrzeniem rośliny w składniki mineralne, czyli nawożeniem, a wartością biologiczną plonu. Przez wartość biologiczną należy rozumieć sumę zawartości poszczególnych składników, w skład których wchodzą: cukrowce, białka, aminokwasy, tłuszcze, substancje swoiste, witaminy, składniki mineralne.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Ekonomika
Przedmiot i systematyka ekonomiki rolnictwa
Mówiąc o przedmiocie i systematyce ekonomiki rolnictwa, na samym początku należy powiedzieć, czym takim jest sama ekonomika. Pod pojęciem ekonomiki kryje się dyscyplina z dziedziny nauk ekonomicznych. Ekonomika zajmuje się badaniem procesów gospodarczych zachodzących w rolniczym dziale gospodarki narodowej i światowej. Jest to więc jedna z dyscyplin branżowych, podobnie jak to jest w przypadku ekonomiki handlu, transportu, przemysłu czy też górnictwa i innych. Jest ona bardzo powiązana z ekonomiką społeczną, na której podstawie działa na rynku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Pomoc dla producentów chmielu – wnioski tylko do 12 sierpnia
Tylko do 12 sierpnia o pomoc finansową ze od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa mogą się ubiegać rolnicy uprawiający w 2020 lub w 2021 roku chmiel, którym została przyznana w tym czasie płatność z tego tytułu i którym zagraża utrata płynności finansowej z powodu obniżenia dochodu z uprawy tej rośliny. Przypominamy, że Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu świadczy usługi związane z wypełnianiem dokumentacji. Zapraszamy do naszych biur doradczych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Bezpłatne szkolenia on-line dla Kół Gospodyń Wiejskich
Obserwatorium Rozwoju i Dziedzictwa Kulturowego Regionów, które działa przy Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie realizuje operację „Projekt edukacyjny dla KGW oraz Kreatorów Przedsiębiorczości Wiejskiej”. W ramach operacji zaplanowane są bezpłatne szkolenia on-line dla członkiń i członków Kół Gospodyń Wiejskich. O kwalifikacji na szkolenia decyduje wiek oraz kolejność zgłoszeń. Pierwszeństwo mają osoby do 35. roku życia.