- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Parametry mikroklimatu w oborze
Mikroklimat w ujęciu zoohigienicznym jest całokształtem fizycznych i chemicznych właściwości powietrza w budynkach inwentarskich, zasiedlonych przez zwierzęta. Wszystkie części składowe mikroklimatu wywierają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, produkcyjność oraz zachowanie dobrego stanu zdrowia zwierząt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Prowadzenie ewidencji nawożenia azotem
Rolnik, który gospodaruje na powierzchni większej lub równej 10 hektarów użytków rolnych lub utrzymuje zwierzęta gospodarskie w liczbie większej lub równej 10 DJP (duża jednostka przeliczeniowa) według stanu średniorocznego, posiada plan nawożenia azotem lub obliczenia maksymalnych dawek azotu, a także ma obowiązek prowadzenia ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Nowe technologie w produkcji zwierzęcej
Produkcja zwierzęca jest istotną częścią rolnictwa. Chów i hodowla zwierząt pozwalają rolnikom i hodowcom na wyprodukowanie żywca, mleka i jaj w bardzo dobrej jakości, z których zakłady mięsne, przetwórcze oraz mleczarnie produkują zdrową i smaczną żywność. Coraz większą rolę w produkcji odgrywają nowe technologie, które wyznaczają standardy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Termin naboru wniosków o pomoc dla rodzin rolniczych wydłużony do 30 listopada
Zgodnie z zapowiedzią Henryka Kowalczyka, wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi termin naboru wniosków o wsparcie dla rodzin rolniczych został wydłużony do 30 listopada. Znowelizowane rozporządzenie regulujące zasady przyznawania tej pomocy właśnie weszło w życie.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Skutki uprawy kukurydzy w monokulturze
Wieloletnia uprawa tej samej rośliny prowadzi do negatywnych zmian w życiu biologicznym gleby, jak również jej właściwości fizycznych i chemicznych. Mikroflora glebowa zostaje zdominowana przez patogeny i bakteriofagi niszczące pożyteczne mikroorganizmy. Towarzyszy temu kumulacja specyficznych związków chemicznych, wydzielanych przez korzenie uprawianej w monokulturze rośliny. Od pewnego poziomu duże ich nagromadzenie zaczyna przeszkadzać temu gatunkowi. Skutkiem zmęczenia gleby jest radykalne zmniejszanie się plonów, pomimo stosowania technologii wysokonakładowych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Resztki pożniwne jako nawóz
W okresie przygotowań do nowego sezonu wegetacyjnego priorytetem dla rolników jest zadbanie o stanowisko pod rośliny następcze. Warto w tych działaniach uwzględnić wykorzystanie resztek pożniwnych, by poprawić jakość gleb i zapewnić uprawom optymalne warunki do wzrostu.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Przydomowy chów drobiu
Rolnictwo w Polsce ze względu na warunki środowiskowe, geograficzne i społeczne jest szczególnie predysponowane do podjęcia i rozwinięcia produkcji zwierzęcej, w tym przydomowego chowu drobiu.