Produkcja roślinna
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Resztki pożniwne jako nawóz
W okresie przygotowań do nowego sezonu wegetacyjnego priorytetem dla rolników jest zadbanie o stanowisko pod rośliny następcze. Warto w tych działaniach uwzględnić wykorzystanie resztek pożniwnych, by poprawić jakość gleb i zapewnić uprawom optymalne warunki do wzrostu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wymagane cechy odmian warzyw gruntowych i kierunki hodowli
Jednym z podstawowych czynników warunkujących wzrost produkcji roślinnej jest odmiana. Czynnik odmianowy rzutuje bezpośrednio na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów. Od starożytności, a w zasadzie od początku gospodarowania człowieka na roli prowadzona była działalność zmierzająca do ulepszania form występujących w naturze.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Systemy uprawy roli z wyszczególnieniem technologii strip-till
We współczesnym rolnictwie funkcjonują trzy podstawowe systemy uprawy roli: uprawa płużna (tradycyjna), uprawa zerowa (siew bezpośredni) oraz uprawa bezpłużna. Ta ostatnia metoda coraz częściej zyskuje uznanie rolników, zwłaszcza w postaci uprawy pasowej, czyli strip-till.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Kondycjonowanie kukurydzy - zdrowsze zwierzęta, lepsze wyniki produkcyjne
Wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła, rozpoczynająca się od jesiennego zbioru. Już ten etap może wpłynąć na jakość paszy, dlatego coraz częstszym rozwiązaniem staje się technologia Shredlage dotycząca kondycjonowania kukurydzy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zasady przechowywania nawozów mineralnych stosowanych w rolnictwie
Przechowywanie nawozów mineralnych wiąże się z przestrzeganiem kilku zasad, których spełnienie daje nam gwarancję, że będziemy mogli cieszyć się produktem pełnowartościowym. Nie dojdzie wtedy do utraty składników i zmiany stanu skupienia, chociażby pod wpływem wilgoci.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ochrona i sposoby utrzymania żyzności gleb
Gleba, czyli środowisko życia organizmów żywych oraz źródło składników pokarmowych dla roślin i zwierząt to najważniejsze bogactwo naturalne występujące w przyrodzie, bez którego nie byłoby życia na Ziemi. Obowiązkiem każdego rolnika powinna być ochrona gleby, która stanowi jego warsztat pracy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Bób – uprawa, właściwości i wartości odżywcze
Bób jest niezwykle popularnym warzywem, jednym z najstarszych roślin uprawianych w ogrodzie i na polu. Należy do najcenniejszych warzyw strączkowych zawierających duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Oprócz białka nasiona bobu są bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz ważnego w prawidłowym żywieniu człowieka błonnika pokarmowego.