- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Miód z mniszka lekarskiego jest bardzo odżywczy Na stole leżą rozsypane główki żółtych mleczy. Obok nich jest żółty słoiczek.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/cenne-wlasciwosci-miodu-mniszkowego/wodr-poznan-lead-cenne-wlasciwosci-miodu-mniszkowego.jpg)
Cenne właściwości miodu mniszkowego
Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Ustalenie odczynu gleby pozwala dobrze nią zarządzać Zbliżenie na ziemię, z której wyrastają rzędy zielonych roślin.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/wapnowanie-i-odczyn-gleby/wodr-poznan-lead-wapnowanie-i-odczyn-gleby.jpg)
Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Choroba orzecha włoskiego niszczy owoce i liście (zdjęcie: Pixabay) Zbliżenie na gałązkę orzecha włoskiego, na której wisi dojrzały owoc - orzech w skorupce.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/antraknoza-orzecha-wloskiego/wodr-poznan-lead-antraknoza-orzecha-wloskiego.jpg)
Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Podstawowe metody sporządzania sianokiszonek W oborze dwie krowy mleczne wystawiają głowy poza barierkę i jedzą paszę z ziemi.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/podstawowe-zasady-sporzadzania-sianokiszonek/wodr-poznan-lead-podstawowe-zasady-sporzadzania-sianokiszonek.jpg)
Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie Zbliżenie na gałązkę czarnej porzeczki, która leży na stole. Są na niej liście.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/zdrowa-strona-czarnej-porzeczki/wodr-poznan-lead-zdrowa-strona-czarnej-porzeczki.jpg)
Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Sadzenie cebulek obejmuje wiele ważnych etapów (zdjęcie: Pixabay) Zbliżenie na brązowe cebulki kwiatowe ułożone w rzędzie. Wystają z nich zielone pędy.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/byliny-cebulowe-kwitnace-wiosna-poradnik-nasadzen/wodr-poznan-lead-byliny-cebulowe-kwitnace-wiosna-poradnik-nasadzen.jpg)
Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń
Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Trwałe użytki zielone wymagają renowacji i pielęgnacji Szeroki kadr pokazujący zielone pole. Część ziemi jest zaorana. W tle widać mały las.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/nowoczesne-metody-renowacji-i-pielegnacji-trwalych-uzytkow-zielonych/wodr-poznan-lead-nowoczesne-metody-renowacji-i-pielegnacji-trwalych-uzytkow-zielonych.jpg)
Nowoczesne metody renowacji i pielęgnacji trwałych użytków zielonych
Rozmieszczenie trwałych użytków zielonych (TUZ) w naszym kraju jest nierównomierne, a ich udział w powierzchni całkowitej użytków rolnych w poszczególnych województwach bardzo różne i sięga od około 9% do prawie 40%. Takie różnice dotyczą również intensywności ich wykorzystywania.