- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja roślinna
Narzędzia wspomagające monitoring agrofagów
Zasady i wytyczne integrowanej ochrony roślin kładą duży nacisk na wykorzystanie wszystkich możliwych i dostępnych metod mających na celu zahamowanie rozwoju populacji organizmów szkodliwych. Wybór metody powinien być poprzedzony monitorowaniem występowania organizmów szkodliwych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wcześniejsze nabycie rejestrowanych odmian materiału siewnego
Departament Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje o możliwości wcześniejszego zgłoszenia się do producentów materiału siewnego odmian zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Właściwości lecznicze ziół
Obecność ziół w naszym życiu i odżywaniu jest bardzo istotna. Mogą służyć nie tylko jako przyprawy, ale są w stanie zastąpić leki apteczne czy też przerodzić się w nowe hobby.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Systemy zaprawiania nasion oraz zastosowanie inokulantów
Zaprawianie nasion ma wiele korzystnych aspektów. Doceniają tę technikę hodowcy zajmujący się integrowaną produkcją i ochroną roślin, producenci ekologiczni jaki i konwencjonalni. W każdym przypadku dzięki zaprawianiu nasion wschody roślin są bardziej wyrównane, młode rośliny są odporniejsze na choroby i lepiej się rozwijają, co przekłada się w dłuższej perspektywie na wyższe plony o lepszej jakości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Odmiany zbóż jarych – wiosna 2023
Centrala Nasienna w Czarnkowie oferuje do sprzedaży w sezonie „wiosna 2023” następujące odmiany zbóż jarych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Kryteria doboru odmian kukurydzy
Z uwagi na duży areał uprawy kukurydza należy do grupy głównych roślin uprawianych w Polsce. Uprawiana jest ona z przeznaczeniem na ziarno lub kiszonkę. W północnej części kraju uprawia się więcej kukurydzy kiszonkowej, natomiast w południowej ziarnowej. Jak zatem wybrać odpowiednią odmianę?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Rzepa — zastosowanie, właściwości zdrowotne, składniki odżywcze
Rzepa w ostatnim czasie stała się dość popularnym i lubianym warzywem. Jest bombą witaminową i zajmuje coraz więcej miejsca w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Rzepa, zarówno czarna jak i biała, zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, a jej regularne spożywanie jest bardzo zalecane.