- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Dzięki doświadczeniom i technice, można w pewnym stopniu zapobiegać i ograniczać negatywny wpływ przymrozków na sady Zdjęcie ilustracyjne - przymrozek w sadzie.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/jak-przygotowac-sie-do-wiosennych-przymrozkow-w-sadach/wodr-poznan-lead-jak-przygotowac-sie-do-wiosennych-przymrozkow-w-sadach.jpg)
Jak przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach?
Rośliny uprawiane na plantacjach otwartych w naturalny sposób narażone są na działanie czynników zewnętrznych. Zmienna pogoda i niekorzystne czynniki atmosferyczne, zwłaszcza przymrozki, mogą znacząco wpływać na plony w sadach. Jak w takim razie przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach? Jest na to kilka sposobów.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Obok składu mechanicznego oraz próchnicy, odczyn pH jest podstawowym wyznacznikiem żyzności gleby Zdjęcie ilustracyjne - widok na pole z uprawami.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/czynniki-wplywajace-na-rozwoj-i-wzrost-roslin/wodr-poznan-lead-czynniki-wplywajace-na-rozwoj-i-wzrost-roslin.jpg)
Czynniki wpływające na rozwój i wzrost roślin
Istnieją dwie zasadnicze grupy czynników wpływających na rozwój i wzrost roślin. Pierwsza z nich to czynniki endogenne, w których ważną rolę odgrywają fitohormony, znane jako regulatory wzrostu i rozwoju. To w nich właśnie zawarta jest informacja genetyczna, która reguluje procesy zachodzące w komórkach roślin. W określonych częściach syntetyzują się fitochormony i wraz z upływem czasu, rozpraszają się po całej roślinie.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Ochrona chemiczna zbóż w praktyce Zbliżenie na brązowe kłosy zboża.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2/wodr-poznan-lead-ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2.jpg)
Ochrona chemiczna zbóż w praktyce
Produkcja zbóż wbrew pozorom nie jest łatwa. Przez cały okres wegetacji zboża są narażone na szereg czynników chorobotwórczych, konkurencję z chwastami czy obecność szkodników. Dlatego ochrona chemiczna jest i długo jeszcze będzie podstawową formą ochrony zbóż przed patogenami.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych Szeroki widok na zielone pole i las.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/innowacyjne-rozwiazania-na-trwalych-uzytkach-zielonych/wodr-poznan-lead-innowacyjne-rozwiazania-na-trwalych-uzytkach-zielonych.jpg)
Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych
Innowacyjnych rozwiązań, jakie możemy zastosować na użytkach zielonych jest kilka, choć nie da się ukryć, że wachlarz zmian możliwych do zastosowania jest uboższy niż w przypadkach upraw innych roślin. Jednak w związku z coraz większym znaczeniem łąk i pastwisk, tych innowacji przybywa.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Oprócz konkretnych wymogów soi w stosunku do optymalnej dla niej temperatury dużym problemem może stanowić zapotrzebowanie tej rośliny na wodę Zdjęcie ilustracyjne. Rozrzucone ziarna soi leżą na szarym materiale.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/uprawa-soi-w-warunkach-poludniowej-wielkopolski/wodr-poznan-lead-uprawa-soi-w-warunkach-poludniowej-wielkopolski.jpg)
Uprawa soi w warunkach południowej Wielkopolski
Soja jest roślina zawierającą pełnowartościowe białko przydatne w wielu dziedzinach życia głównie jako jeden z najważniejszych składników żywienia zwierząt i ludzi. Zawiera tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B. W 100 gramach suchych nasion tej rośliny pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania na potas, 24% na wapń, 106% na fosfor, 89% na żelazo oraz 54% na magnez. Bogate właściwości soi sprawiają, że ma ona bardzo dobre właściwości odżywcze i smakowe znajduje również zastosowanie w diecie duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby Zbliżenie na liście buraka rosnącego w ziemi.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/odmiany-warzyw-polowych-z-tolerancja-i-odpornoscia-na-choroby/wodr-poznan-lead-odmiany-warzyw-polowych-z-tolerancja-i-odpornoscia-na-choroby.jpg)
Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby
Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Pozytywny wpływ międzyplonów na produkcję roślinną Zbliżenie na szerokie zielone liście rośliny rosnącej na polu.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/pozytywny-wplyw-miedzyplonow-na-produkcje-roslinna/wodr-poznan-lead-pozytywny-wplyw-miedzyplonow-na-produkcje-roslinna.jpg)
Pozytywny wpływ międzyplonów na produkcję roślinną
Uprawa międzyplonów to element zrównoważonego nawożenia i ochrony gleb użytkowanych rolniczo. Od dłuższego czasu rolnicy zarówno w Polsce, jak i na świecie dostrzegają wartość międzyplonów jako nawozu zielonego i wykorzystują posezonowy wzrost roślin, aby poprawić jakość gleby i zwiększyć plony upraw następczych.