- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Rzepa — zastosowanie, właściwości zdrowotne, składniki odżywcze Zbliżenie na dwie białe główki rzepy z łodygami.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/rzepa-zastosowanie-wlasciwosci-zdrowotne-skladniki-odzywcze/wodr-poznan-lead-rzepa-zastosowanie-wlasciwosci-zdrowotne-skladniki-odzywcze4.jpg)
Rzepa — zastosowanie, właściwości zdrowotne, składniki odżywcze
Rzepa w ostatnim czasie stała się dość popularnym i lubianym warzywem. Jest bombą witaminową i zajmuje coraz więcej miejsca w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Rzepa, zarówno czarna jak i biała, zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, a jej regularne spożywanie jest bardzo zalecane.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Prawidłowe pobieranie i oznaczanie prób glebowych z działki rolnej Zbliżenie na roślinę wyrastającą z ciemnej gleby.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/prawidlowe-pobieranie-i-oznaczanie-prob-glebowych-z-dzialki-rolnej/wodr-poznan-lead-prawidlowe-pobieranie-i-oznaczanie-prob-glebowych-z-dzialki-rolnej.jpg)
Prawidłowe pobieranie i oznaczanie prób glebowych z działki rolnej
Prawidłowe i zbilansowane nawożenie jest bardzo ważne w obecnym systemie uprawy konwencjonalnej, zrównoważonej czy ekologicznej i staje się niejednokrotnie problemem dla rolnika. Najczęściej jest to zauważalne w przypadku niedoborów, ale również nadmiar składników mineralnych w glebie powoduje straty w plonie lub opóźnienie dojrzewania. Wykonanie próbek glebowych może szybko dać nam odpowiedź na temat tego, co dzieje się z uprawą i z jakimi problemami się ona zmaga.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Uprawa facelii błękitnej Zbliżenie na fioletowe kwiaty facelii.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/uprawa-facelii-blekitnej/wodr-poznan-lead-uprawa-facelii-blekitnej.jpg)
Uprawa facelii błękitnej
Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku Zbliżenie na brązowe kłosy zboża.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2/wodr-poznan-lead-ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2.jpg)
Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku
W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Choroby i szkodniki kukurydzy Zbliżenie na kolbę kukurydzy rosnącą na polu.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/kondycjonowanie-kukurydzy-zdrowsze-zwierzeta-lepsze-wyniki-produkcyjne/wodr-poznan-lead-kondycjonowanie-kukurydzy-zdrowsze-zwierzeta-lepsze-wyniki-produkcyjne.jpg)
Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Zasady bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin (zdjęcie Pixabay) Zbliżenie na oprysk z węża na zielone liście rośliny.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/zasady-bezpieczenstwa-podczas-stosowania-srodkow-ochrony-roslin/wodr-poznan-lead-zasady-bezpieczenstwa-podczas-stosowania-srodkow-ochrony-roslin.jpg)
Zasady bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin
Stosowanie środków ochrony roślin niszczących owady, grzyby lub chwasty jest ściśle regulowane przepisami i musi być zgodne z zasadami opisanymi na etykiecie danego produktu (preparatu). Należy przy tym pamiętać, że środki te są szkodliwe dla ludzi, zwierząt oraz innych mikroorganizmów i w pierwszej kolejności (przed zastosowaniem danego środka chemicznego) powinniśmy wykorzystać metody biologiczne, agrotechniczne, hodowlane lub integrowanej ochrony roślin.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Produkty zbożowe podstawą codziennej diety Zbliżenie na ułożone obok siebie bochenki chleba posypane mąką.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/produkty-zbozowe-podstawa-codziennej-diety/wodr-poznan-lead-produkty-zbozowe-podstawa-codziennej-diety.jpg)
Produkty zbożowe podstawą codziennej diety
Produkty zbożowe należą do grupy stanowiącej podstawę naszej codziennej diety w piramidzie zdrowego żywienia. Ich wysoka wartość odżywcza oraz cenne właściwości prozdrowotne decydują o tym, że zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety.