Zbliżenie na dwie białe główki rzepy z łodygami.

Rzepa — zastosowanie, właściwości zdrowotne, składniki odżywcze

Rzepa w ostatnim czasie stała się dość popularnym i lubianym warzywem. Jest bombą witaminową i zajmuje coraz więcej miejsca w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Rzepa, zarówno czarna jak i biała, zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, a jej regularne spożywanie jest bardzo zalecane.

Zbliżenie na roślinę wyrastającą z ciemnej gleby.

Prawidłowe pobieranie i oznaczanie prób glebowych z działki rolnej

Prawidłowe i zbilansowane nawożenie jest bardzo ważne w obecnym systemie uprawy konwencjonalnej, zrównoważonej czy ekologicznej i staje się niejednokrotnie problemem dla rolnika. Najczęściej jest to zauważalne w przypadku niedoborów, ale również nadmiar składników mineralnych w glebie powoduje straty w plonie lub opóźnienie dojrzewania. Wykonanie próbek glebowych może szybko dać nam odpowiedź na temat tego, co dzieje się z uprawą i z jakimi problemami się ona zmaga.

Zbliżenie na fioletowe kwiaty facelii.

Uprawa facelii błękitnej

Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.

Zbliżenie na brązowe kłosy zboża.

Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku

W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.

Zbliżenie na kolbę kukurydzy rosnącą na polu.

Choroby i szkodniki kukurydzy

Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.

Zbliżenie na oprysk z węża na zielone liście rośliny.

Zasady bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin

Stosowanie środków ochrony roślin niszczących owady, grzyby lub chwasty jest ściśle regulowane przepisami i musi być zgodne z zasadami opisanymi na etykiecie danego produktu (preparatu). Należy przy tym pamiętać, że środki te są szkodliwe dla ludzi, zwierząt oraz innych mikroorganizmów i w pierwszej kolejności (przed zastosowaniem danego środka chemicznego) powinniśmy wykorzystać metody biologiczne, agrotechniczne, hodowlane lub integrowanej ochrony roślin.

Zbliżenie na ułożone obok siebie bochenki chleba posypane mąką.

Produkty zbożowe podstawą codziennej diety

Produkty zbożowe należą do grupy stanowiącej podstawę naszej codziennej diety w piramidzie zdrowego żywienia. Ich wysoka wartość odżywcza oraz cenne właściwości prozdrowotne decydują o tym, że zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety.