WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Czy korekcja racic u bydła jest ważna?
Początek wiosny to czas dla hodowców bydła na dokładne sprawdzenie stanu zwierząt przed wypuszczeniem ich na pastwisko. Jednym z elementów pielęgnacji jest korekcja racic, a niedbałość w tym przypadku może prowadzić do poważnych schorzeń i zmniejszonej wydajności.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Systemy utrzymania koni
System utrzymania koni powinien być funkcjonalny dla właściciela oraz spełniać wszystkie potrzeby zwierząt. Podejmując decyzję posiadania koni, które są istotami z silnie rozwiniętym instynktem stadnym, należy uwzględnić ich wymagania dotyczące ruchu, kontaktów społecznych, dostępu do świeżego powietrza, światła oraz odpowiedniego żywienia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ bioasekuracji na ograniczenie transmisji chorób w stadzie
Współczesny chów i hodowla zwierząt opiera się na wielu elementach, z których zapewnienie odpowiedniego statusu zdrowotnego utrzymywanych zwierząt jest jednym z najważniejszych, gdyż nie tylko spełnia wymogi dobrostanu, ale gwarantuje produkcję żywności wysokiej jakości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Informacja dotycząca obszarów występowania afrykańskiego pomoru świń
Afrykański pomór świń (ASF) to wirusowa choroba zakaźna świń domowych oraz przedstawicieli świniowatych, w tym dzików, guźców i świń rzecznych. Choroba cechuje się dużym rozprzestrzenianiem i wysoką śmiertelnością, dlatego podlega obowiązkowemu zgłaszaniu i stosowaniu określonych wytycznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ żywienia paszami objętościowymi na wydajność krów mlecznych
Obecnie w Polsce około 91% pogłowia krów mlecznych to zwierzęta rasy holsztyńsko- fryzyjskiej, charakteryzujące się wysokim potencjałem genetycznym i produkcyjnym. Zwierzęta w żywieniu wymagają pasz objętościowych o bardzo dobrej jakości, wysokiej wartości odżywczej, zapewniającej wysoką koncentrację energii i spełniającej normę sanitarno-higieniczną. Ma to decydujący wpływ na efekty produkcyjne i opłacalność produkcji mleka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Efektywne żywienie bydła opasowego
Jednym z ważniejszych czynników w opasie bydła jest prawidłowe żywienie. Decyduje ono zarówno o wynikach produkcyjnych, jak i jakości mięsa. Zbyt intensywne karmienie bydła może powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, natomiast zbyt niskie dawki pokarmowe wpływają negatywnie na tempo wzrostu i umięśnienia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Sytuacja epizootyczna afrykańskiego pomoru świń w powiecie kępińskim
Afrykański pomór świń, czyli ASF (z języka angielskiego African Swine Fever) to zakaźna choroba wirusowa o szybkim rozprzestrzenianiu. Dotyka ona świnie domowe, świniodziki oraz dziki i cechuje się niemal stuprocentową śmiertelnością zakażonej jednostki. Choroba pojawiła się już w wielu obszarach Polski, między innymi w powiecie kępińskim.