WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ bioasekuracji na ograniczenie transmisji chorób w stadzie
Współczesny chów i hodowla zwierząt opiera się na wielu elementach, z których zapewnienie odpowiedniego statusu zdrowotnego utrzymywanych zwierząt jest jednym z najważniejszych, gdyż nie tylko spełnia wymogi dobrostanu, ale gwarantuje produkcję żywności wysokiej jakości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Informacja dotycząca obszarów występowania afrykańskiego pomoru świń
Afrykański pomór świń (ASF) to wirusowa choroba zakaźna świń domowych oraz przedstawicieli świniowatych, w tym dzików, guźców i świń rzecznych. Choroba cechuje się dużym rozprzestrzenianiem i wysoką śmiertelnością, dlatego podlega obowiązkowemu zgłaszaniu i stosowaniu określonych wytycznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ żywienia paszami objętościowymi na wydajność krów mlecznych
Obecnie w Polsce około 91% pogłowia krów mlecznych to zwierzęta rasy holsztyńsko- fryzyjskiej, charakteryzujące się wysokim potencjałem genetycznym i produkcyjnym. Zwierzęta w żywieniu wymagają pasz objętościowych o bardzo dobrej jakości, wysokiej wartości odżywczej, zapewniającej wysoką koncentrację energii i spełniającej normę sanitarno-higieniczną. Ma to decydujący wpływ na efekty produkcyjne i opłacalność produkcji mleka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Efektywne żywienie bydła opasowego
Jednym z ważniejszych czynników w opasie bydła jest prawidłowe żywienie. Decyduje ono zarówno o wynikach produkcyjnych, jak i jakości mięsa. Zbyt intensywne karmienie bydła może powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, natomiast zbyt niskie dawki pokarmowe wpływają negatywnie na tempo wzrostu i umięśnienia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Sytuacja epizootyczna afrykańskiego pomoru świń w powiecie kępińskim
Afrykański pomór świń, czyli ASF (z języka angielskiego African Swine Fever) to zakaźna choroba wirusowa o szybkim rozprzestrzenianiu. Dotyka ona świnie domowe, świniodziki oraz dziki i cechuje się niemal stuprocentową śmiertelnością zakażonej jednostki. Choroba pojawiła się już w wielu obszarach Polski, między innymi w powiecie kępińskim.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

„Rolnik musi być ekonomistą”. Produkcja bydła mięsnego w gospodarstwie Norberta Sieczki
Kawnice-Kolonia, wieś pod Koninem. To tutaj znajduje się gospodarstwo pana Norberta Sieczki, specjalizujące się w produkcji bydła mięsnego. Sam handel to jednak tylko część przedsiębiorczości gospodarza, który założył grupę producencką, inwestuje w ziemię, a jego obora stanowi przykład dla innych rolników. Nic więc dziwnego, że gospodarstwo zostało włączone do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Ewidencja zwierząt gospodarskich w systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
Identyfikacja i rejestracja zwierząt stanowi bardzo ważny element organizacji produkcji oraz nadzoru sanitarnego w gospodarstwach rolnych. Walka ze wzrastająca liczbą zachorowań i rozprzestrzenianiem się chorób wśród zwierząt w ostatnich latach udowodniły, że skuteczna i szybka metoda istnieje jedynie przy prawidłowym oznakowaniu. Wpis do centralnego rejestru daje możliwość sprawdzenia pochodzenia i miejsc pobytu zwierzęcia, co w sytuacji zagrożenia może okazać się kluczową informacją.