WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Zdrowe i wydajne stado dzięki kiszonce!
Właściwe żywienie krów jest kluczem do sukcesu, ponieważ sprzyja dobrej wydajności i jakości produkowanego mleka i mięsa wołowego. Prawidłowo przygotowane kiszonki są niezastąpioną i bardzo dobrą paszą objętościową dla krów wysokowydajnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Nowoczesna produkcja mleka
Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa
Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie
Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Afrykański pomór świń w powiecie poznańskim
W związku z informacją o stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terenie miasta Poznania informujemy, że w powiecie poznańskim ustanowiono obowiązujące strefy - niebieską i różową.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Afrykański pomór świń - ASF
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się zakaźna choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia choroby w stadzie dochodzi do znacznych spadków w produkcji: infekcja przebiega powoli i obejmuje duży odsetek zwierząt w stadzie, a śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 procent.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dodatki paszowe - pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i smak paszy
W paszach przeznaczonych do żywienia zwierząt bilansujemy składniki niezbędne do życia i zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Elementy te nie są jednak jedynymi składnikami pasz. Bardzo liczną i różnorodną zarówno pod względem działania, jak i pochodzenia grupą są dodatki paszowe. Są to składniki, które nie są niezbędne do życia zwierząt, ale ich zastosowanie w paszach wpływa pozytywnie na zdrowie zwierzęcia, pobranie paszy, jej smakowitość, strawność, strukturę fizyczną, okres przydatności czy chociażby zapach.