Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja roślinna

Późne lato, czas na poplon ozimy
Uprawa międzyplonów zwiększających bilans substancji organicznej w glebie oraz poprawiających bilans paszowy w gospodarstwie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Najczęstsze błędy w żywieniu koni
Konie z uwagi na specyficzną budowę przewodu pokarmowego są zwierzętami bardzo wrażliwymi na wszelkie błędy żywieniowe. Dobre intencje ich właścicieli i opiekunów często prowadzą do odwrotnych efektów, powodujących problemy zdrowotne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Nowoczesne rozwiązania w nawadnianiu upraw polowych
Tradycyjne metody nawadniania, takie jak zalewanie pól czy systemy kanałów, były stosowane przez wieki. Choć były skuteczne w pewnym zakresie, często prowadziły do marnotrawstwa wody oraz degradacji gleby.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Rozwój rolnictwa społecznego, w tym sieci gospodarstw opiekuńczych
Rolnictwo społeczne to zakres kilku działań opartych na integracji, zajęciach terapeutycznych czy aktywizacji społecznej. W ramach tej idei powstały gospodarstwa opiekuńcze, które łączą działalność rolniczą z opieką nad osobami potrzebującymi wsparcia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Korzyści wynikające z uprawy bezorkowej
Uprawa bezorkowa to inaczej uprawa konserwująca, która staje się coraz bardziej popularna wśród rolników na całym świecie. Dzięki takiemu zabiegowi agrotechnicznemu minimalizuje się lub całkowicie eliminuje orkę, co przynosi wiele korzyści zarówno dla rolników, jak i dla środowiska.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Znaczenie kompostu w uprawie
Kompost jako cenny nawóz organiczny nabiera coraz w większego znaczenia w nawożeniu upraw amatorskich, konwencjonalnych i ekologicznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Demonstracje ekologiczne w hodowli owiec, drobiu i królików
Demonstracje ekologiczne stanowią okazję dla rolników do zdobycia najnowszej wiedzy na temat produkcji żywności ekologicznej. Umożliwiają nie tylko bezpośrednie odwiedzenie gospodarstw ekologicznych, ale także korzystanie z wieloletniego doświadczenia ich właścicieli.