Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Przygotowanie pszczół do zimowli
Rozpoczyna się po ostatnim miodobraniu, czyli dla większości pszczelarzy po odebraniu miodu lipowego.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Informacja MRiRW wynikająca ze specustawy powodziowej
Zmiany dotyczą poszkodowanych rolników, których gospodarstwa lub grunty rolne są położone na obszarze, na którym wprowadzono stan klęski żywiołowej w związku z powodzią, która miała miejsce we wrześniu 2024.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Doradztwo

Płodozmian to strategia na roli
Jednym z kluczowych celów rolnictwa jest maksymalizacja produkcji roślinnej przy jednoczesnym utrzymaniu lub zwiększeniu urodzajności gleby. Osiągnięcie tych celów jest możliwe dzięki stosowaniu prawidłowego płodozmianu, który stanowi istotny czynnik wpływający na wzrost plonów uzyskanych przez właściwe następstwo roślin.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Dofinansowanie zakupu maszyn rolniczych
Nabór wniosków ma ruszyć 23 października 2024 i potrwa do 20 listopada 2024 pod nazwą „Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu”. Co wiemy dzisiaj o programie, jakie są warunki, kto może ubiegać się o pomoc i przede wszystkim jakiego rodzaju maszyny będzie można kupić?
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja roślinna

Co boli kukurydzę, czyli o największych zagrożeniach dla jej uprawy
Niezwykle ciekawy wykład dr. hab. Pawła Beresia na temat chorób i szkodników kukurydzy był głównym punktem konferencji poświęconej problemom związanym z uprawą tej niezwykle popularnej w naszym kraju rośliny. Uczestnicy wydarzenia mieli też okazję odwiedzić pola demonstracyjne WODR w Marszewie, na których ocenili rosnące tam odmiany kukurydzy i pogłębili swoją wiedzę na ich temat.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja roślinna

Żniwa kukurydziane okiem doradcy
Popularność uprawy kukurydzy w naszym kraju ciągle rośnie, a w ostatnich latach stała się dominującą obok roślin zbożowych. Jest to głównie rezultat wszechstronności zastosowania tej rośliny.