- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Znaczenie kompostu w uprawie
Kompost jako cenny nawóz organiczny nabiera coraz w większego znaczenia w nawożeniu upraw amatorskich, konwencjonalnych i ekologicznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Demonstracje ekologiczne w hodowli owiec, drobiu i królików
Demonstracje ekologiczne stanowią okazję dla rolników do zdobycia najnowszej wiedzy na temat produkcji żywności ekologicznej. Umożliwiają nie tylko bezpośrednie odwiedzenie gospodarstw ekologicznych, ale także korzystanie z wieloletniego doświadczenia ich właścicieli.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Zmiana przepisów warunkowości. Jak to wyliczyć?
Warunkowość stanowi połączenie i wzmocnienie wymogów zasady wzajemnej zgodności oraz zazielenienia, które obowiązywały do 2022 roku. Chociaż została wprowadzona dopiero w 2023 roku, to przepisy zdążyły się już zmienić i są inne niż te, które były przekazywane na szkoleniach organizowanych zeszłej wiosny.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Inwestycje zapobiegające ASF. Skorzystaj z pomocy doradców WODR!
Do 25 sierpnia 2024 r. czas na złożenie wniosków mają rolnicy, którzy chcą otrzymać wsparcie na inwestycje zapobiegające rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń (ASF). Zachęcamy do skorzystania z pomocy doradców WODR przy wypełnianiu dokumentów.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Środowisko
Pamiętaj, rolnictwo regeneratywne
Rolnictwo stale się rozwija, a negatywne skutki ocieplenia klimatu coraz częściej pojawiają się także w naszym kraju. Większość gleb w Polsce to gleby lekkie, piaszczyste i przepuszczalne. Gospodarstwa rolne dotknięte suszą, nawalnymi deszczami oraz degradacją gleby stoją przed ogromnym wyzwaniem, aby ograniczyć straty finansowe oraz materialne.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja roślinna
Pachnąca produkcja ziół
Uprawa ziół stanowi interesującą alternatywę dla rolnictwa tradycyjnego, zwłaszcza jeśli połączy się uprawę ze sprzedażą bezpośrednią, przetwórstwem oraz atrakcyjną ekspozycją ziół w różnych formach.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Innowacje w chowie i hodowli bydła mięsnego
Zmiany w gospodarstwach hodowlanych mogą ułatwić pracę, zapewnić bezpieczeństwo ludziom i zwierzętom oraz poprawić ostateczny wynik ekonomiczny gospodarstwa, szczególnie że nie zawsze muszą wiązać się z wielkimi inwestycjami.