Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Choroby rzepaku ozimego
Rzepak to podstawowy gatunek roślin oleistych uprawianych w Polsce. Charakteryzuje się on dużymi wymaganiami w zakresie uprawy i jest atakowany przez wiele patogenów. Szacuje się, że rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około sto różnego rodzaju agrofagów, które przy braku odpowiedniej ochrony mogą powodować duże straty na plantacjach.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Sieć gospodarstw demonstracyjnych

Współpraca z gospodarstwami demonstracyjnymi na terenie powiatu jarocińskiego
Na terenie powiatu jarocińskiego znajdują się dwa gospodarstwa demonstracyjne, które należą do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Współpraca z nimi trwa już wiele lat, a sami rolnicy są profesjonalistami w swoim fachu i laureatami nagród rolniczych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Hodowla amura w stawie
Amur, czyli ryba z gatunku hodowlanych, jest popularny w Polsce ze względu na potencjał zarybieniowy i użyteczność przy zwalczaniu roślinności. Co ciekawe jednak, w większości krajów jest on uznawany za szkodnika. W czym zatem tkwi różnica?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Grupy producentów rolnych. Przykład powiatu jarocińskiego
Producentów rolnych często łączą te same tematy i problemy, związane chociażby z kwestiami administracyjnymi, podatkowymi czy ekonomicznymi. Nic więc dziwnego, że tworzą oni stowarzyszenia, dzięki którym mogą wspierać się nawzajem, a jednocześnie czerpać z tego dodatkowe korzyści. Tak właśnie powstały grupy producentów, które podlegają rejestracji i przybierają określoną formę prawną. Wiele z nich działa między innymi w powiecie jarocińskim, gdzie 23 grupy zrzeszają łącznie 435 osób.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi
Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Domowe przygotowanie gnojówki z pokrzywy
Nawożenie roślin to podstawowy element pielęgnacji i profilaktyki. Każdy może przygotować tanią i ekologiczną gnojówkę z pokrzywy, która posłuży za naturalny nawóz stosowany w ogródkach warzywnych i kwiatowych. Co więcej, pomoże ona również w walce ze szkodnikami i chorobami.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.