- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla drobiu ozdobnego
Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej
Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Prawidłowe sporządzanie kiszonek i sianokiszonek
Każdy hodowca posiadający bydło w swoim gospodarstwie zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie zwierząt. Odpowiedniej jakości pasza wpływa korzystnie na zdrowie oraz wydajność krów. Przy wyborze paszy warto zwrócić uwagę na kilka czynników.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Wiosenne prace w pasiece
Wiosna to czas, kiedy pszczelarze wykonują wiosenne prace w pasiece. Pierwsze czynności wykonywane są w marcu lub kwietniu, w zależności od przebiegu pogody.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Bioasekuracja dotycząca ptasiej grypy
W obecnej sytuacji bioasekuracja nie odnosi się tylko do hodowców, którzy utrzymują trzodę chlewną i bydło, ale także do producentów drobiu, gdyż właśnie z dniem 7 maja 2022 roku weszły nowe przepisy dotyczące tej grupy producentów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Systemy utrzymania trzody chlewnej
Świnie utrzymywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w budynkach inwentarskich lub w systemie otwartym, a także w kojcu na ściółce lub bez ściółki, pojedyńczo lub grupowo. Opcji jest wiele, a każda z nich ma swoje wady i zalety, z którymi warto się zapoznać.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla pszczoły miodnej metodami ekologicznymi – czy to możliwe?
Na świecie jest coraz więcej pszczelarzy prowadzących swoje pasieki bez stosowania toksycznej chemii i są one produktywne oraz samowystarczalne. Jest to na pewno pszczelarstwo przyjazne pszczołom, człowiekowi i otaczającej przyrodzie. Takie podejście to także próba lepszego zrozumienia natury pszczół i przełożenia tej wiedzy na lepszą organizację prowadzenia pasieki, w której najważniejsze powinny być pszczoły.