- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Żywienie bydła bazuje na kilku rodzajach pasz Zbliżenie na pyski dwóch krów, które sięgają z kojca po paszę.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/efektywne-zywienie-bydla-opasowego/wodr-poznan-lead-efektywne-zywienie-bydla-opasowego.jpg)
Efektywne żywienie bydła opasowego
Jednym z ważniejszych czynników w opasie bydła jest prawidłowe żywienie. Decyduje ono zarówno o wynikach produkcyjnych, jak i jakości mięsa. Zbyt intensywne karmienie bydła może powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, natomiast zbyt niskie dawki pokarmowe wpływają negatywnie na tempo wzrostu i umięśnienia.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Afrykański pomór świń to choroba zakaźna występująca w Polsce Stado świń o jasnym umaszczeniu w ciemne plamy. Wypasane jest na polu.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/sytuacja-epizootyczna-afrykanskiego-pomoru-swin-w-powiecie-kepinskim/wodr-poznan-lead-sytuacja-epizootyczna-afrykanskiego-pomoru-swin-w-powiecie-kepinskim.jpg)
Sytuacja epizootyczna afrykańskiego pomoru świń w powiecie kępińskim
Afrykański pomór świń, czyli ASF (z języka angielskiego African Swine Fever) to zakaźna choroba wirusowa o szybkim rozprzestrzenianiu. Dotyka ona świnie domowe, świniodziki oraz dziki i cechuje się niemal stuprocentową śmiertelnością zakażonej jednostki. Choroba pojawiła się już w wielu obszarach Polski, między innymi w powiecie kępińskim.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Gospodarstwo Norberta Sieczki specjalizuje się w produkcji zwierzęcej Obora, kojec z bydłem. Przed nim stoi gospodarz, Norbert Sieczka, ubrany w roboczy strój.](/images/2022/sieć_gospodarstw_demonstracyjnych/rolnik-musi-byc-ekonomista-produkcja-bydla-miesnego-w-gospodarstwie-norberta-sieczki/wodr-poznan-lead-rolnik-musi-byc-ekonomista-produkcja-bydla-miesnego-w-gospodarstwie-norberta-sieczki.jpg)
„Rolnik musi być ekonomistą”. Produkcja bydła mięsnego w gospodarstwie Norberta Sieczki
Kawnice-Kolonia, wieś pod Koninem. To tutaj znajduje się gospodarstwo pana Norberta Sieczki, specjalizujące się w produkcji bydła mięsnego. Sam handel to jednak tylko część przedsiębiorczości gospodarza, który założył grupę producencką, inwestuje w ziemię, a jego obora stanowi przykład dla innych rolników. Nic więc dziwnego, że gospodarstwo zostało włączone do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Prowadzenie ewidencji zwierząt gospodarskich daje wiedzę o ich pochodzeniu Zbliżenie na pysk małej kozy o czarno-białym umaszczeniu.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/ewidencja-zwierzat-gospodarskich-w-systemie-identyfikacji-i-rejestracji-zwierzat/wodr-poznan-lead-ewidencja-zwierzat-gospodarskich-w-systemie-identyfikacji-i-rejestracji-zwierzat.jpg)
Ewidencja zwierząt gospodarskich w systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
Identyfikacja i rejestracja zwierząt stanowi bardzo ważny element organizacji produkcji oraz nadzoru sanitarnego w gospodarstwach rolnych. Walka ze wzrastająca liczbą zachorowań i rozprzestrzenianiem się chorób wśród zwierząt w ostatnich latach udowodniły, że skuteczna i szybka metoda istnieje jedynie przy prawidłowym oznakowaniu. Wpis do centralnego rejestru daje możliwość sprawdzenia pochodzenia i miejsc pobytu zwierzęcia, co w sytuacji zagrożenia może okazać się kluczową informacją.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![W grudniu 2021 roku w gospodarstwie pana Sławomira pojawiło się ponad 20 młodych cieląt Trzy młode cielęta stoją na sianie w kojcu. Na sianie leży jeszcze jedno cielę.](/images/2022/sieć_gospodarstw_demonstracyjnych/robot-udojowy-wielkim-ulatwieniem-w-gospodarstwie-z-bydlem-mlecznym/wodr-poznan-lead-robot-udojowy-wielkim-ulatwieniem-w-gospodarstwie-z-bydlem-mlecznym.jpg)
Robot udojowy wielkim ułatwieniem w gospodarstwie z bydłem mlecznym
W swoim gospodarstwie posiada około 300 sztuk bydła, w tym 120 krów dojnych. W ciągu kilkunastu lat udało mu się zwiększyć dzienny udój o ponad 2000 litrów przy prawie takiej samej liczbie krów. Do tego gospodarstwo Sławomira Adamczyka w Szlachcinie jest jedynym w powiecie, w którym znajduje się robot udojowy, a gospodarz od długiego czasu współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu należąc do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Podczas targów rolniczych odbywają się wybory czempionów oraz superczempiona Na wybiegu stoją byki, które biorą udział w konkursie. Od strony pyska trzymane są przez swoich właścicieli, a z drugiej strony znajduje się sędzia zawodów.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/szeroki-zad-pysk-czy-rynienka-na-kregoslupie-jak-oceniane-jest-bydlo/wodr-poznan-lead-szeroki-zad-pysk-czy-rynienka-na-kregoslupie-jak-oceniane-jest-bydlo.jpg)
Szeroki zad, pysk czy „rynienka” na kręgosłupie. Jak oceniane jest bydło?
Wycena bydła mięsnego oraz wybór superczempiona jest nieodłącznym elementem targów rolniczych w Sielinku. Jednak, jakie cechy są brane pod uwagę przez sędziów przy wycenie, kiedy hodowcy powinni zaczynać przygotowania bydła i czy już po narodzinach można ocenić czy dane ciele będzie czempionem?