- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Żywność ekologiczna jako jeden z czynników wpływających na zdrowie człowieka
Ekologiczna żywność jest żywnością prozdrowotną, która wywiera znaczący wpływ na zdrowie oraz prawidłowe czynniki życiowe. W swoim składzie zawiera znacznie niższą zawartość azotynów i azotanów oraz metali ciężkich, takich jak ołów oraz śladowe ilości pestycydów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Uprawa facelii błękitnej
Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku
W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Co powinniśmy wiedzieć o wypasie bydła?
Wypas bydła w dzisiejszych czasach nie jest zbyt popularny, mimo że ma on wiele zalet. Warto do niego wrócić zarówno z przyczyn ekonomicznych, jak i dla zapewnienia dobrostanu zwierzętom. Wypas podnosi również walory wsi i stwarza swego rodzaju atrakcje, które były na porządku dziennym jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie są prawie niespotykane.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Domowy wyrób sera
W dobie zdrowego jedzenia coraz częściej sięgamy do źródeł i historii, poszukując inspiracji i przepisów. Warto wrócić do tego, co przed laty gospodynie potrafiły samodzielnie przygotować z mleka – pyszne domowe twarogi i sery.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
25 stycznia rusza program „Energia dla wsi”
Pierwsza odsłona programu „Energia dla wsi”, w ramach którego o dofinansowanie na instalacje odnawialnych źródeł energii (OZE) ubiegać będą mogli się rolnicy i spółdzielnie energetyczne, wystartuje już 25 stycznia 2023 roku. Program został przygotowany we współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
Strona 47 z 109