- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Efektywne żywienie bydła opasowego
Jednym z ważniejszych czynników w opasie bydła jest prawidłowe żywienie. Decyduje ono zarówno o wynikach produkcyjnych, jak i jakości mięsa. Zbyt intensywne karmienie bydła może powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, natomiast zbyt niskie dawki pokarmowe wpływają negatywnie na tempo wzrostu i umięśnienia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Agrotechnika roślin bobowatych
Wymagania glebowe i klimatyczne roślin bobowatych są bardzo zróżnicowane w zależności od ich gatunku. Przy ich uprawie ważna jest temperatura powietrza, rodzaj gruntu oraz odpowiednio dobrany nawóz. Znajomość tych czynników spowoduje, że produkcja będzie wydajniejsza, a plony bardziej obfite.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika
Zasady tworzenia i dotowania grup producenckich
Grupy producenckie są korzystną opcją dla rolników, ponieważ dają im możliwość pozyskania dodatkowych pieniędzy. Procedura przystąpienia do grupy oraz zasady dotacji nie zawsze są jednak zrozumiałe, dlatego warto zapoznać się z ich warunkami.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
Rodzime konie - innowacyjna metoda treningu i oceny wartości użytkowej
Wzmocnienie ochrony zasobów genetycznych zagrożonych populacji polskich szlachetnych ras koni poprzez opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody przygotowania i oceny rodzimych ras ogierów wielkopolskich i małopolskich w stacjonarnym zakładzie treningowym - to główny cel grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca", w skład której wchodzi także Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
System nadzoru ula pszczelego
Opracowanie i przygotowanie urządzenia gotowego do zastosowania w skutecznej walce z „dręczem pszczelim” wraz z metodyką działań dla pasieczników - to główne zadanie grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca”. W skład grupy wchodzi Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Sieć Badawcza Łukasiewicz – Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Przygotowanie roli pod zasiew na wiosnę
Dobry grunt pod uprawę to niemal połowa sukcesu późniejszego plonowania. Przygotowanie gleby powinno więc być odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone zgodnie z wybraną metodą uprawy i potrzebami zasianej rośliny. Tylko wtedy rolnik może oczekiwać satysfakcjonujących efektów podczas zbiorów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: WielkoPolska, Tej!
Przepis na pieczoną golonkę
Golonka, czyli mięso z kością pozyskiwane z tuszy wieprzowej, jest stałym punktem każdego menu ze specjałami kuchni polskiej. Przygotować ją można na wiele sposobów, lecz w każdej formie doskonale sprawdzi się zarówno podczas biesiad, jak i domowego rodzinnego obiadu.