Publikacje i filmy
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego
Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania
Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Gospodarstwa demonstracyjne jako narzędzia wspierające transfer wiedzy – część druga
Działalność Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przyczynia się do ułatwienia transferu wiedzy z obszaru naukowego do praktycznego poprzez prowadzenie szkoleń, pokazów i demonstracji, a także udzielanie bezpośredniego doradztwa rolnikom oraz wykonywanie określonych zadań w obszarze pomocy finansowej z funduszy unijnych oraz krajowych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego
Zgodnie z ustaleniami ze spotkań z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) pod koniec roku został opracowywany dla wszystkich 31 powiatów „Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego. Plan rozwoju gospodarki wodą na terenach wiejskich na lata 2022-2030 w ramach Lokalnych Partnerstw ds. Wody w województwie wielkopolskim”, dotyczący zebranych potrzeb inwestycyjnych w zakresie zwiększenia retencji na obszarach rolniczych w powiatach.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach działań związanych z tworzeniem Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) wydał publikację „Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski”.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Prezentacja urządzenia YARA N-Tester
YARA N-Tester to bardzo proste w użyciu, szybkie urządzenie do wyznaczania potrzeb nawozowych względem azotu w zbożach. Film został zrealizowany w ramach operacji „Współpraca nauki z praktyką w aspekcie innowacyjnych działań wdrażanych w polskim rolnictwie”. Celem operacji jest wspieranie transferu wiedzy i innowacji w roślinnej produkcji rolnej. Realizacja operacji pozwoli na zapoznanie się z najnowszymi rozwiązaniami i innowacyjnymi technologiami w rolnictwie i w dalszej perspektywie przeniesienie prezentowanych osiągnięć na grunt własnego gospodarstwa.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę
Film przedstawia dobre przykłady przetwórstwa na niewielką skalę. Został zrealizowany w ramach operacji „Rolniczy Handel Detaliczny i przetwórstwo żywności na niewielką skalę”, której celem jest podniesienie poziomu wiedzy w zakresie rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.