WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania
Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego
Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Ranczo Kacperkowo i jedyna biogazownia w powiecie obornickim
W jaki sposób zwierzęta mogą pomóc dzieciom? Czy prowadząc zagrodę ze zwierzętami można uzyskać dofinansowanie? A ponadto dlaczego warto posiadać biogazownię w swoim gospodarstwie? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Hodowla i chów gęsi
W Polsce najbardziej popularną rasą użytkową gęsi jest gęś biała kołudzka, która wywodzi się bezpośrednio od gęsi białej włoskiej. W publikacji porównano gęsi rodu mięsnego W11 oraz mięsnego W33. Omówiono warunki utrzymania gęsi oraz wymagania żywieniowe.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Chów królików – podstawowe zasady i warunki utrzymywania
Króliki są najwcześniej udomowionymi zwierzętami spośród zwierząt futerkowych. Wszechstronne kierunki użytkowania oraz niewielkie wymagania sprawiły, że w krótkim czasie króliki zaczęto utrzymywać na całym świecie, we wszystkich warunkach klimatycznych. Najbardziej popularnym celem utrzymywania tych zwierząt, jest pozyskiwanie mięsa o dużych walorach smakowych oraz zdrowotnych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Poza miastem – doradztwo i praktyka rolnicza
Celem operacji „Poza miastem – doradztwo i praktyka rolnicza” była wymiana wiedzy na temat nowatorskich rozwiązań w rolnictwie oraz poszerzanie współpracy pomiędzy doradztwem a praktyką rolniczą w województwie wielkopolskim. Realizacja operacji przyczyniła się do aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich w celu tworzenia partnerstw oraz wspierania aktywnego tworzenia sieci kontaktów pomiędzy podmiotami zainteresowanymi oraz wspierającymi wdrażanie innowacyjnych rozwiązań i realizację wspólnych projektów w rolnictwie, produkcji żywności, leśnictwie i na obszarach wiejskich.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Hodowla i użytkowanie zielononóżek kuropatwianych
Zielononóżki kuropatwiane posiadają szereg cech behawioralnych, przystosowawczych, predysponujących je do chowu ekstensywnego, gdzie główny nacisk kładzie się na wysokie wartości odżywcze i jakość produktów, ale także na szeroko rozumiany dobrostan. Publikacja została poświęcona hodowli i użytkowaniu tej rasy.