• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Nasza oferta
  3. Reklama

WODR Poznań

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
18 maja 2022
18 maja 2022
Poprawiono: 18 maja 2022
Zbliżenie na mały rurociąg biegnący po polu między grządkami. Na końcu jest zawór. Ze zraszacza leci woda.
18 maja 2022 Produkcja roślinna

Charakterystyka urządzeń nawadniających oraz sposoby nawadniania

W dzisiejszych czasach technika nawadniania roślin jest na znacznie wyższym poziomie niż w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Na rynku jest wiele systemów nawadniających, które znajdują zastosowanie w rolnictwie, jak i w ogrodnictwie.


WODR Poznań
Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
17 maja 2022
17 maja 2022
Poprawiono: 17 maja 2022
Złote pole. Pomiędzy łanami rosną zielone chwasty.
17 maja 2022 Produkcja roślinna

Miotła zbożowa a uprawa zbóż. Problem odporności chwastów na herbicydy

Definicja rolnictwa na przestrzeni lat zdecydowanie uległa zmodyfikowaniu. Dostępność nowych technologii i nieporównywalny postęp w dziedzinie rolnictwa wpływają na mentalność rolników. Klasyczny płodozmian norfolski przechodzi do lamusa, ale współczesnych rolników już to nie dziwi. Czy na pewno powinno się o nim zapomnieć?

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
13 maja 2022
13 maja 2022
Poprawiono: 13 maja 2022
Na stole leżą rozsypane główki żółtych mleczy. Obok nich jest żółty słoiczek.
13 maja 2022 Produkcja roślinna

Cenne właściwości miodu mniszkowego

Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
6 maja 2022
6 maja 2022
Poprawiono: 6 maja 2022
Zbliżenie na ziemię, z której wyrastają rzędy zielonych roślin.
6 maja 2022 Produkcja roślinna

Wapnowanie i odczyn gleby

Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
4 maja 2022
4 maja 2022
Poprawiono: 4 maja 2022
Zbliżenie na gałązkę orzecha włoskiego, na której wisi dojrzały owoc - orzech w skorupce.
4 maja 2022 Produkcja roślinna

Antraknoza orzecha włoskiego

Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
2 maja 2022
2 maja 2022
Poprawiono: 2 maja 2022
W oborze dwie krowy mleczne wystawiają głowy poza barierkę i jedzą paszę z ziemi.
2 maja 2022 Produkcja roślinna

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek

Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Zbliżenie na gałązkę czarnej porzeczki, która leży na stole. Są na niej liście.
29 kwietnia 2022 Produkcja roślinna

Zdrowa strona czarnej porzeczki

Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.

Strona 23 z 147

  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu