WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Miotła zbożowa a uprawa zbóż. Problem odporności chwastów na herbicydy
Definicja rolnictwa na przestrzeni lat zdecydowanie uległa zmodyfikowaniu. Dostępność nowych technologii i nieporównywalny postęp w dziedzinie rolnictwa wpływają na mentalność rolników. Klasyczny płodozmian norfolski przechodzi do lamusa, ale współczesnych rolników już to nie dziwi. Czy na pewno powinno się o nim zapomnieć?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Cenne właściwości miodu mniszkowego
Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń
Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.