WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Racjonalne żywienie rodziny
Wraz z rosnącą popularnością żywności ekologicznej, cena stała się mniejszym determinantem wyboru, co daje możliwość tworzenia produktów wysokiej jakości i według naturalnych receptur. Żywność wytwarzana tradycyjnymi metodami jest bowiem o wiele zdrowsza, dlatego stanowi doskonały element w racjonalnym żywieniu rodziny.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Aktualności

Życzenia Wielkanocne Dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
Święta Wielkanocne tuż przed nami, dlatego przekazujemy najserdeczniejsze życzenia od Dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Jacka Sommerfelda.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Szkolenia chemizacyjne w powiecie gnieźnieńskim
Zakończyła się pierwsza tura szkoleń uprawniających rolników do stosowania środków ochrony roślin. Szkolenia trwały od 28 do 31 marca 2022 roku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Zdrowy styl życia poprzez racjonalne żywienie
Dieta i aktywny tryb życia są niezbędne w dążeniu do utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej. Ważna jest nasza świadomość i wiedza na temat tego, czym i jak się odżywiamy. Istotą diety jest zapobieganie chorobom poprzez utrwalanie wzorców zdrowego stylu życia. Korzystne działanie diety może nas uchronić przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób, z jakimi borykamy się we współczesnym świecie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Odszkodowanie za wypadek w rolnictwie
Każda praca fizyczna niesie ze sobą ryzyko zranienia. Tym bardziej praca w gospodarstwie rolnym przy nieodpowiednim dbaniu o własne bezpieczeństwa naraża na wypadek bądź jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu, a nawet śmierć. Dlatego zabezpieczenie siebie i naszej rodziny podczas prac polowych oraz w gospodarstwie jest niezmiernie ważne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Znakowanie żywności a świadomość konsumencka
Podstawową funkcją znakowania żywności jest ochrona interesów konsumenta, w tym głównie jego zdrowia. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia bardzo rygorystycznie określa warunki, jakie musi spełniać oznakowanie żywności. Najważniejsza jednak jest świadomość konsumentów dotycząca zwracania uwagi na etykiety produktów spożywczych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Bez pszczelarstwa nie wyobraża sobie życia
Jędrzej Wigura od kilku lat opiekuje się pasieką Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku. Prywatnie posiada także swoją własną pasiekę, a pszczołami interesuje się już od dzieciństwa. Chociaż miał kilkuletnią przerwę, to dziś nie ma wątpliwości, że nie chciałby już żyć bez pszczół.