WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Charakterystyka urządzeń nawadniających oraz sposoby nawadniania
W dzisiejszych czasach technika nawadniania roślin jest na znacznie wyższym poziomie niż w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Na rynku jest wiele systemów nawadniających, które znajdują zastosowanie w rolnictwie, jak i w ogrodnictwie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Miotła zbożowa a uprawa zbóż. Problem odporności chwastów na herbicydy
Definicja rolnictwa na przestrzeni lat zdecydowanie uległa zmodyfikowaniu. Dostępność nowych technologii i nieporównywalny postęp w dziedzinie rolnictwa wpływają na mentalność rolników. Klasyczny płodozmian norfolski przechodzi do lamusa, ale współczesnych rolników już to nie dziwi. Czy na pewno powinno się o nim zapomnieć?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Cenne właściwości miodu mniszkowego
Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.