- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Stosowanie i przechowywanie nawozów w świetle programu azotanowego
Miejsce przechowywania nawozów naturalnych oraz sposoby ich wykorzystywania są określone przepisami prawnymi. Rolnik jest zobowiązany do przestrzegania tych reguł, których nadrzędnym celem jest ochrona środowiska.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Słonecznik jako poplon i roślina w plonie głównym
W ostatnich latach coraz częściej można zaobserwować na polach uprawę słonecznika, zarówno w plonie głównym, jak i w poplonie. W Polsce, według wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2020 rok, powierzchnia uprawy słonecznika zwyczajnego wyniosła ponad 8 300 hektarów. Uprawa tej rośliny wymaga jednak spełnienia określonych działań mających wpływ na opłacalność produkcji.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Sposoby ograniczania emisji amoniaku ze źródeł rolniczych
Obecnie gospodarstwa rolne stoją przed wieloma wyzwaniami i to nie tylko związanymi z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności coraz większej liczbie ludności. Rolnictwo także silnie oddziałuje na środowisko naturalne, co aktualnie ma wielkie znaczenie w obliczu kryzysu klimatycznego oraz konieczności ograniczania emisji gazów cieplarnianych, w tym amoniaku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
W marcu jak w garncu
Marzec to miesiąc radosny, ponieważ dni są coraz dłuższe i cieplejsze, przyroda budzi się do życia, a ludzie zyskują nową energię. Jest to głównie okres Wielkiego Postu i przygotowań do Świąt Wielkanocnych, ale też czas tradycji związanych z nadejściem wiosny.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Zmiany klimatu – wpływ na środowisko i rolnictwo
Rolnictwo oddziałuje zarówno na klimat, jak i klimat wpływa na rolnictwo. Podczas prac rolniczych często jest wytwarzana emisja dwutlenku węgla, która ma szkodliwy wpływ na atmosferę. Na szczęście powstaje coraz więcej innowacji opartych na wykorzystaniu bioproduktów, które ograniczają ten negatywny aspekt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Znaczenie bioróżnorodności gleby
Gleba jest warstwą skorupy ziemskiej o bardzo złożonej strukturze. Zawiera wiele organizmów, które wpływają na jej stan oraz kondycję. To wszystko składa się na pojęcie bioróżnorodności, którą należy utrzymywać w celu zachowania jak najlepszych korzyści dla ekosystemu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Systemy uprawy gleby
We współczesnym rolnictwie mechaniczna uprawa gleby, obok nadrzędnej funkcji zapewnienia roślinom właściwych warunków do wegetacji i wysokiego plonowania, powinna sprzyjać intensyfikacji życia biologicznego w warstwie ornej i podglebiu. Istnieją różne systemy uprawy gleby, które pomagają osiągnąć taki efekt.