- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Wiosenny konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich
Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią koronowirusa odbyła się jedenasta edycja wiosennego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Kotlin. W tym roku gospodarzem spotkania było Koło Gospodyń Wiejskich z Kotlina, a tematem przewodnim wydarzenia „Wiosenna potrawa z kapusty”. W kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 9 Kół Gospodyń Wiejskich.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Systemy utrzymania trzody chlewnej
Świnie utrzymywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w budynkach inwentarskich lub w systemie otwartym, a także w kojcu na ściółce lub bez ściółki, pojedyńczo lub grupowo. Opcji jest wiele, a każda z nich ma swoje wady i zalety, z którymi warto się zapoznać.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Wsparcie na inwestycje w lesie – zapowiedź naboru
Od 20 czerwca do 29 lipca 2022 roku biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będą przyjmować wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Tworzenie grup i organizacji producentów – wystartował nabór
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARIMR) po raz jedenasty uruchomiła nabór wnioski o dofinasowanie na tworzenia grup producentów i organizacji producentów. O tę formę wsparcia można ubiegać się od 4 maja do 17 czerwca 2022.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla pszczoły miodnej metodami ekologicznymi – czy to możliwe?
Na świecie jest coraz więcej pszczelarzy prowadzących swoje pasieki bez stosowania toksycznej chemii i są one produktywne oraz samowystarczalne. Jest to na pewno pszczelarstwo przyjazne pszczołom, człowiekowi i otaczającej przyrodzie. Takie podejście to także próba lepszego zrozumienia natury pszczół i przełożenia tej wiedzy na lepszą organizację prowadzenia pasieki, w której najważniejsze powinny być pszczoły.