- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Sieć gospodarstw demonstracyjnych
Gospodarstwo w zgodzie z naturą. Zagroda ekologiczna państwa Kupajów
Spokój, las, śpiew ptaków… W takim otoczeniu przyrody mieści się gospodarstwo państwa Kupajów, którzy prowadzą hodowlę ekologiczną. W chowie dominują świnie złotnickie, ale są tutaj także kury, króliki, kozy, a nawet owce. Całe towarzystwo przyciąga wycieczki z okolicznych szkół, które uczą się pod okiem gospodarzy rolnictwa w praktyce.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Ogródek warzywny w skrzyniach i na podwyższonych grządkach
Uprawa w skrzyniach i na podwyższonych grządkach to ciekawy sposób na uzyskanie wysokich plonów przy niskim nakładzie pracy oraz wykorzystanie nawet najmniejszych skrawków terenu na posiadanie własnych warzyw i ziół.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Pożyteczne mikroorganizmy w produkcji rolnej
Efektywne Mikroorganizmy (EM) to mieszanina mikroorganizmów, która znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia. Można je stosować zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, a także w medycynie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Wypas leśno-pastwiskowy bydła mięsnego
System leśno-pastwiskowy to inaczej system sylwo-pastoralny (z języka łacińskiego, silva – las), jeden z rodzajów agroleśnictwa. Ekstensywnie użytkowane pastwiska zadrzewione są uważane za archetyp tradycyjnego krajobrazu rolniczego w Europie, posiadającego wysokie wartości przyrodnicze i kulturowe.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Bioasekuracja w gospodarstwie rolnym
Od kilku lat producentów trzody chlewnej niepokoi zagrożenie, jakim jest afrykański pomór świń (ASF). Z powodu braku szczepionki, jedynym sposobem ochrony stada przed wirusem jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Zdrowe i wydajne stado dzięki kiszonce!
Właściwe żywienie krów jest kluczem do sukcesu, ponieważ sprzyja dobrej wydajności i jakości produkowanego mleka i mięsa wołowego. Prawidłowo przygotowane kiszonki są niezastąpioną i bardzo dobrą paszą objętościową dla krów wysokowydajnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Stonka ziemniaczana - najgroźniejszy szkodnik w uprawie ziemniaka
Uprawie ziemniaka zagraża wiele szkodników i chorób, z którymi rolnicy nieustannie muszą sobie radzić. Jednym z nich jest stonka ziemniaczana, która już od dziesięcioleci żeruje na polskich polach. Jak zatem ją zwalczać?