- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Śródziemnomorski zielnik - uprawa ziół w ogrodzie i na balkonie
Zioła są ozdobą i jednocześnie cennym dodatkiem do potraw, znajdzie się dla nich miejsce również w domowej apteczce. Mogą być uprawiane zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie czy balkonie. Przy sadzeniu ziół istotne będzie nasłonecznienie, odpowiednie podłoże oraz dobór odmian.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Jak prawidłowo zadbać o trwałe użytki zielone?
W Polsce trwałe użytki zielone stanowią około 10% powierzchni użytków rolnych i są cennym źródłem paszy dla zwierząt gospodarskich. W dobie zmieniającego się klimatu, gdy coraz częściej są odczuwalne okresowe niedobory wody, zasadnym jest zadbanie o uprawy trwałe, gdyż one lepiej niż inne rośliny są w stanie poradzić sobie z trudnymi warunkami środowiskowymi.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wiosenny obrót materiałem siewnym
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że wybór materiału siewnego, jako środka produkcji ma kluczowy wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu a także na koszty zabiegów ochrony roślin oraz możliwość pozyskania określonych dopłat.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Uprawa alstremerii ogrodowej
Nadchodzi wiosna, a więc nasze ogrody ponownie będą obfitowały w pachnące rośliny o kolorowych płatkach. Jednym z kwiatów, który doskonale prezentuje się na działkach i tarasach jest alstremeria, występująca w kilkudziesięciu odmianach.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Znaczenie uprawy roślin bobowatych
Uprawa roślin bobowatych nie należy do łatwych. Zmienność plonowania tych roślin i uzyskiwanie niskich plonów może nie wynikać z kiepskiej jakości odmiany, ale z popełnianych błędów w trakcie jej uprawy. Czy warto zatem zajmować się nimi?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wartość odżywcza warzyw na przykładzie pomidora
Korzyści z jedzenia warzyw są nieograniczone. Poprawiają one zdrowie i samopoczucie, stanowią lekki posiłek i można je komponować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce są pomidory. Dzięki nim można sporządzić wiele pysznych potraw, a składniki odżywcze w nich zawarte chronią przed groźnymi chorobami.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Środki ochrony roślin do zwalczania chorób grzybowych w sadach
Najczęściej występujące choroby grzybowe w sadzie to parch, mączniak oraz gorzka zgnilizna. Ochrona drzew przed tymi zarazami uwzględnia substancje biologicznie czynne i środki ochrony roślin. Część z nich zaczyna być jednak wycofywana z obrotu, dlatego rolnik powinien wiedzieć, w jaki sposób dalej sobie z tym radzić.