- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: LPW
Początek spotkań Lokalnych Partnerstw do spraw Wody w 2022 roku
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu rozpoczął 2 lutego tegoroczny cykl spotkań Partnerów w ramach LPW (Lokalnych Partnerstw ds. Wody), które zostały utworzone w każdym z powiatów województwa wielkopolskiego.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Wydawnictwa
Lutowy numer Poradnika Gospodarskiego już dostępny!
Choroby rzepaku ozimego, oleje tłoczone na zimno, premie dla młodych rolników czy Program Priorytetowy Agroenergia - to tylko niektóre tematy, które podejmujemy w najnowszym, lutowym numerze Poradnika Gospodarskiego, który jest wydawany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
W jaki sposób zadbać o rzepak wiosną?
Uprawa rzepaku wymaga wiele pracy, ale też przygotowań, które rozpoczynają się już niemal pół roku wcześniej. Prawidłowa pielęgnacja i obserwacja pola zwiększają szansę na uchronienie roślin przed niepożądanymi chorobami i atakami szkodników, które są bezlitosne dla plonu.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Ranczo Kacperkowo – setki zwierząt w jednym miejscu
Struś Heniu, osiołek Krysia, owca Wiktoria, baranek Kacper a także konie, gęsi, kury, kaczki i wiele zwierząt czeka na gości w Ranczu Kacperkowo, które na co dzień współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. To wyjątkowe miejsce, w którym każdy będzie miał okazję poznać z bliska różnorodne zwierzęta, nakarmić je, pogłaskać. I przede wszystkim spędzić czas na świeżym powietrzu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Przechowywanie obornika w zgodzie z prawem i środowiskiem
W niemal każdym gospodarstwie rolnym specjalizującym się w produkcji zwierząt, wytwarzany jest obornik, czyli naturalny nawóz. Ma on wiele przydatnych funkcji, jednak jego przechowywanie i wykorzystywanie objęte jest ściśle określonymi regułami, wyznaczonymi przez dyrektywy, ustawy i rozporządzenia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Spółdzielnia Socjalna „Solniczka” – domowe jedzenie i otwarte serce na innych
W Kłodawie (powiat kolski) działa wyjątkowe miejsce, które świadczy podstawowe usługi gastronomiczne, ale z myślą o drugim człowieku. Nietypowe podejście do zarządzania, niezwykłe smaki domowych obiadów, ale przede wszystkim nastawienie na pomoc innym ludziom sprawiły, że Spółdzielnia Socjalna „Solniczka” niedawno zajęła I miejsce w XXI edycji Konkursu „Sposób na sukces” w kategorii inicjatywy społeczne.
Strona 104 z 109