- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi
Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Domowe przygotowanie gnojówki z pokrzywy
Nawożenie roślin to podstawowy element pielęgnacji i profilaktyki. Każdy może przygotować tanią i ekologiczną gnojówkę z pokrzywy, która posłuży za naturalny nawóz stosowany w ogródkach warzywnych i kwiatowych. Co więcej, pomoże ona również w walce ze szkodnikami i chorobami.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Konkursy
Konkurs plastyczny dla dzieci „Bezpiecznie na wsi mamy, bo ryzyko upadków znamy”
Wystartowała dwunasta edycja Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci „Bezpiecznie na wsi mamy, bo ryzyko upadków znamy”, który jest organizowany przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS).
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: WielkoPolska, Tej!
Polskie tradycje i zwyczaje związane z miesiącem luty
Idzie luty, podkuj buty – to polskie przysłowie jest znane każdemu i zapowiada nadejście ostrej zimy. Śnieg i mróz to jednak nie wszystko, co ten miesiąc ma do zaoferowania. W lutym kończy się bowiem okres bożonarodzeniowy i rozpoczyna karnawał, który jest okazją do wielu zabaw, obfitego jedzenia i celebrowania uroczystości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: LPW
Początek spotkań Lokalnych Partnerstw do spraw Wody w 2022 roku
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu rozpoczął 2 lutego tegoroczny cykl spotkań Partnerów w ramach LPW (Lokalnych Partnerstw ds. Wody), które zostały utworzone w każdym z powiatów województwa wielkopolskiego.
Strona 105 z 111