- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Zmiany klimatu – wpływ na środowisko i rolnictwo
Rolnictwo oddziałuje zarówno na klimat, jak i klimat wpływa na rolnictwo. Podczas prac rolniczych często jest wytwarzana emisja dwutlenku węgla, która ma szkodliwy wpływ na atmosferę. Na szczęście powstaje coraz więcej innowacji opartych na wykorzystaniu bioproduktów, które ograniczają ten negatywny aspekt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Znaczenie bioróżnorodności gleby
Gleba jest warstwą skorupy ziemskiej o bardzo złożonej strukturze. Zawiera wiele organizmów, które wpływają na jej stan oraz kondycję. To wszystko składa się na pojęcie bioróżnorodności, którą należy utrzymywać w celu zachowania jak najlepszych korzyści dla ekosystemu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Systemy uprawy gleby
We współczesnym rolnictwie mechaniczna uprawa gleby, obok nadrzędnej funkcji zapewnienia roślinom właściwych warunków do wegetacji i wysokiego plonowania, powinna sprzyjać intensyfikacji życia biologicznego w warstwie ornej i podglebiu. Istnieją różne systemy uprawy gleby, które pomagają osiągnąć taki efekt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Szkodniki występujące w kukurydzy oraz metody ich zwalczania
Nie jest zaskoczeniem, że szkodniki lubią żerować na plantacjach roślinnych i żywią się wszelkiego rodzaju uprawami. To samo dotyczy kukurydzy, która jest narażona na kilka specyficznych gatunków szkodników. Na szczęście istnieją metody ich zwalczania.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Chata Miłkowska – marzenie, które stało się rzeczywistością
Gospodarstwo agroturystyczne w Miłkowie powstało z serca i pasji, w otoczeniu leśnego krajobrazu Puszczy Noteckiej. Na terenie Chaty Miłkowskiej panuje swojski klimat, a to za sprawą wszelkiego rodzaju zwierząt. Goście mogą nie tylko obserwować życie tych domowników, ale też aktywnie pomagać przy codziennych pracach.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Zasady integrowanej ochrony roślin
Czasy, w których żyjemy stawiają przed rolnikiem nowe zadania. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości żywności, ważne jest również, aby ta żywność była zdrowa, bezpieczna, a jej produkcja przyjazna dla środowiska.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Afrykański pomór świń - ASF
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się zakaźna choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia choroby w stadzie dochodzi do znacznych spadków w produkcji: infekcja przebiega powoli i obejmuje duży odsetek zwierząt w stadzie, a śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 procent.
Strona 92 z 111