- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Żywienie bydła opasowego
Jednym z najważniejszych elementów technologii chowu bydła opasowego jest żywienie. Jest to czynnik, który w znacznej mierze decyduje o efektywności i kosztach produkcji w gospodarstwach utrzymujących bydło opasowe. Nowoczesne żywienie bydła opasowego powinno opierać się na prawidłowo zbilansowanych i dostosowanych do zmieniającego się zapotrzebowania zwierząt dawkach pokarmowych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Pomoc dla producentów zbóż i pszczelarzy
Rząd uruchomi pomoc dla rolników, którzy ponieśli dodatkowe koszty w wyniku braku stabilizacji na rynku pszenicy lub kukurydzy, spowodowanej agresją Rosji na Ukrainę. Podwyższona zostanie także stawka pomocy dla pszczelarzy do przezimowanych rodzin pszczelich. Na wsparcie rolników rząd przeznaczy ponad 600 milionów złotych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Jakie ekoschematy będą dostępne dla rolników?
Dopłaty bezpośrednie w nowej odsłonie będą wymagały od rolników dużo więcej zaangażowania niż do tej pory. Zrezygnowanie z realizacji dobrowolnych ekoschematów w produkcji roślinnej będzie wiązało się z dopłatami niższymi o około 30% niż dotychczas.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Kryteria doboru odmian kukurydzy
Z uwagi na duży areał uprawy kukurydza należy do grupy głównych roślin uprawianych w Polsce. Uprawiana jest ona z przeznaczeniem na ziarno lub kiszonkę. W północnej części kraju uprawia się więcej kukurydzy kiszonkowej, natomiast w południowej ziarnowej. Jak zatem wybrać odpowiednią odmianę?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Dopłaty bezpośrednie - jakie dopłaty w 2023 roku?
Płatności bezpośrednie od 2023 roku to przede wszystkim kontynuacja instrumentów wsparcia realizowanych do tej pory (pojawią się jedynie pewne zmiany w zakresie warunków kwalifikowalności).
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Rzepa — zastosowanie, właściwości zdrowotne, składniki odżywcze
Rzepa w ostatnim czasie stała się dość popularnym i lubianym warzywem. Jest bombą witaminową i zajmuje coraz więcej miejsca w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Rzepa, zarówno czarna jak i biała, zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, a jej regularne spożywanie jest bardzo zalecane.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Żywienie cieląt rasy mlecznej i mięsnej
Najważniejszą sprawą w chowie bydła jest odchów cieląt, który stwarza podstawy do tego, aby przyszła krowa miała dużą wydajność mleczną bez uszczerbku na jej zdrowiu. Dobra sprawność fizyczna ma znaczący wpływ na zdrowie, długowieczność, płodność czy łatwość porodów.
Strona 46 z 111