- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika
Zasady tworzenia i dotowania grup producenckich
Grupy producenckie są korzystną opcją dla rolników, ponieważ dają im możliwość pozyskania dodatkowych pieniędzy. Procedura przystąpienia do grupy oraz zasady dotacji nie zawsze są jednak zrozumiałe, dlatego warto zapoznać się z ich warunkami.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
Rodzime konie - innowacyjna metoda treningu i oceny wartości użytkowej
Wzmocnienie ochrony zasobów genetycznych zagrożonych populacji polskich szlachetnych ras koni poprzez opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody przygotowania i oceny rodzimych ras ogierów wielkopolskich i małopolskich w stacjonarnym zakładzie treningowym - to główny cel grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca", w skład której wchodzi także Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
System nadzoru ula pszczelego
Opracowanie i przygotowanie urządzenia gotowego do zastosowania w skutecznej walce z „dręczem pszczelim” wraz z metodyką działań dla pasieczników - to główne zadanie grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca”. W skład grupy wchodzi Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Sieć Badawcza Łukasiewicz – Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Przygotowanie roli pod zasiew na wiosnę
Dobry grunt pod uprawę to niemal połowa sukcesu późniejszego plonowania. Przygotowanie gleby powinno więc być odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone zgodnie z wybraną metodą uprawy i potrzebami zasianej rośliny. Tylko wtedy rolnik może oczekiwać satysfakcjonujących efektów podczas zbiorów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: WielkoPolska, Tej!
Przepis na pieczoną golonkę
Golonka, czyli mięso z kością pozyskiwane z tuszy wieprzowej, jest stałym punktem każdego menu ze specjałami kuchni polskiej. Przygotować ją można na wiele sposobów, lecz w każdej formie doskonale sprawdzi się zarówno podczas biesiad, jak i domowego rodzinnego obiadu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Nawożenie trwałych użytków zielonych podstawą dobrego plonowania
Prawidłowo zbilansowane i racjonalne nawożenie jest nieodłącznym elementem wpływającym na wysokość plonów i wartościową paszę z trwałych użytków zielonych. Zapotrzebowania na składniki pokarmowe powinno być poprzedzone analizą zasobności gleby, szczególnie biorąc pod uwagę wysoką cenę nawozów mineralnych i zastosowanie ich zgodnie z zasadą uzupełnienia składników pokarmowych wyniesionych z plonem.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Dawne obrzędy i tradycje zielarskie
Tradycja, jako system poglądów opisujących powiązania pomiędzy człowiekiem a przyrodą, stanowi bardzo istotną rolę w kulturze. Wiedza na jej temat była przekazywana z pokolenia na pokolenie w formie baśni i gawęd, a do dzisiaj krąży wiele legend pełnych czarów, zabobonów i guseł. Co ciekawe, wiele pogańskich obrzędów przetrwało do dzisiaj i przybrało formę świąt chrześcijańskich.