Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie
W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Hodowla drobiu ozdobnego
Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej
Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Wielkopolscy rolnicy najlepsi w całym kraju!
Na co dzień prowadzą rodzinne gospodarstwo z rozwiniętą produkcją mleczną, nastawioną na technologie. I choć na początku Teresa i Mariusz Smolarkowie nie wierzyli w swój sukces, dzisiaj są Krajowymi Mistrzami AgroLigi 2021, największego konkursu w branży rolniczej. Do zgłoszenia przekonali ich pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, którzy od lat współpracują z gospodarzami. Jak wyglądała droga po zwycięstwo?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Konkursy

Konkurs na najlepszy smak sera w regionie
Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się między innymi promocją regionalnych potraw. Zgłoszenia przyjmowane są do 8 lipca, a rozstrzygnięcie nastąpi dwa dni później.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Targi i wystawy

Targi rolnicze w Kościelcu przyciągnęły tłumy odwiedzających!
Nowoczesny sprzęt rolniczy, możliwość poznania innowacyjnych rozwiązań stosowanych w rolnictwie, darmowe porady, które można było uzyskać od różnorodnych instytucji rolniczych oraz występy zespołów ludowych i szansa na poznanie regionalnego rękodzieła i tradycji - to wszystko czekało na osoby, które w niedzielę, 26 czerwca, pojawiły się na Targach Rolniczych Kościelec 2022 organizowanych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Piknik Poznaj Dobrą Żywność
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza na Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który odbędzie się w niedzielę, 26 czerwca na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewie.
Strona 76 z 120
Wydarzenia