- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla pszczoły miodnej metodami ekologicznymi – czy to możliwe?
Na świecie jest coraz więcej pszczelarzy prowadzących swoje pasieki bez stosowania toksycznej chemii i są one produktywne oraz samowystarczalne. Jest to na pewno pszczelarstwo przyjazne pszczołom, człowiekowi i otaczającej przyrodzie. Takie podejście to także próba lepszego zrozumienia natury pszczół i przełożenia tej wiedzy na lepszą organizację prowadzenia pasieki, w której najważniejsze powinny być pszczoły.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Restrukturyzacja małych gospodarstw – nabór wniosków od 16 maja 2022 roku
Od 16 maja 2022 roku będzie można ubiegać się o 60 tysięcy złotych bezzwrotnej premii na restrukturyzację małych gospodarstw. Dziesiąty już nabór wniosków o tę formę wsparcia z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) potrwa do 14 lipca 2022 roku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Działanie Współpraca - ruszył nabór wniosków. Potrwa do 15 czerwca
Od 30 kwietnia 2022 roku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można ubiegać się o wsparcie na operacje, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie innowacji w ramach działania „Współpraca”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Wielkopolska Częstochowa. Sanktuarium Maryjne w Biechowie
We wsi Biechowo znajduje się perełka późnobarokowej architektury, Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia - jedno z ważniejszych i najciekawszych sanktuariów w Wielkopolsce, nazywane przez pielgrzymów „Małą Częstochową”. Słynie ono nie tylko z okazałego wpisanego na listę zabytków kościoła ale przede wszystkim z Cudownego Obrazu Matki Bożej Biechowskiej, do którego przybywają liczne pielgrzymki.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Transfer wiedzy i działalność informacyjna
Obowiązki rolnika w świetle ustawy Prawo wodne
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przystąpił do organizacji szkoleń „Obowiązki rolnika w świetle ustawy Prawo wodne” ‒ na terenie województwa wielkopolskiego. Operacja realizowana jest w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” poddziałania 1.1 „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
Strona 76 z 109