- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Aktualności
Szkolenie „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny"
Centrum Doradztwa Rolniczego, oddział w Radomiu,rozpoczyna realizację projektu szkoleniowego dla doradców z województwa wielkopolskiego „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny”, finansowanego w ramach poddziałania „Wsparcie dla szkolenia doradców” w ramach działania „Usługi doradcze, usługi z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym i usługi w zakresie zastępstw objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór ekspertów
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowopowstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów świń
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 czerwca 2022 roku zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów jabłek (Dz.U. poz. 1365), z dniem 2 lipca 2022 roku uruchomiony zostaje mechanizm „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów świń”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie
W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla drobiu ozdobnego
Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej
Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności
Wielkopolscy rolnicy najlepsi w całym kraju!
Na co dzień prowadzą rodzinne gospodarstwo z rozwiniętą produkcją mleczną, nastawioną na technologie. I choć na początku Teresa i Mariusz Smolarkowie nie wierzyli w swój sukces, dzisiaj są Krajowymi Mistrzami AgroLigi 2021, największego konkursu w branży rolniczej. Do zgłoszenia przekonali ich pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, którzy od lat współpracują z gospodarzami. Jak wyglądała droga po zwycięstwo?
Strona 65 z 109