- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Interwencje pszczelarskie, start siedmiu naborów
Od 20 listopada 2023 roku do 18 stycznia 2024 roku hodowcy pszczół, zrzeszające pszczelarzy organizacje, ośrodki doradztwa rolniczego i jednostki naukowo-badawcze będą mogli składać wnioski o dofinansowanie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. W tym czasie przeprowadzonych zostanie siedem naborów. Trzy z nich są znane beneficjentom (I.6.2; I.6.3; I.6.5) – były realizowane w kwietniu tego roku - cztery interwencje będą przeprowadzone po raz pierwszy. Również tym razem dokumenty będą przyjmowane wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Transfer wiedzy i działalność informacyjna
Demonstracje nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych
W dniach 24-26 października 2023 roku odbył się pierwszy z trzech zaplanowanych cykli demonstracji w ramach operacji pod nazwą: „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”.
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: LPW
FILM "Woda dla rolnictwa - rolnictwo dla Wody"
W ramach projektu Lokalne Partnerstwo ds. Wody Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu wraz z Panem Patrykiem Kokocińskim zrealizowali film instruktażowy dotyczący możliwości retencjonowania wody w gospodarstwie rolnym. Wszystkich zainteresowanych tematyką przeciwdziałania suszy zachęcamy do obejrzenia!
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Rolniku, sprzedaj plony w internecie
e-bazarek.pl promocją wielkopolskich produktów i usług
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Sieć gospodarstw demonstracyjnych
Dobre geny to podstawa hodowli
Radio Poznań z audycją „Nowoczesne rolnictwo – wielkopolska wieś” odwiedziło gospodarstwo demonstracyjne w powiecie kolskim
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: WielkoPolska, Tej!
Nasza Kuchnia Wielkopolska
Kuchnia wielkopolska ma wyrazisty charakter, choć jest jedną z mniej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Jej feeria smaków i kolorów sprawia, że jesteśmy z niej szczególnie dumni, a konkretne potrawy są coraz bardziej popularne na stołach w wielu domach oraz w restauracjach.
Strona 21 z 104