Sala lekcyjna. W ławkach siedzą słuchacze, widoczni od tyłu. Przed nimi jest wykładowca, który omawia prezentację wyświetloną z rzutnika na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie

W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Kobiety oraz mężczyzna w czerwonych fartuchach stoją wokół stołu i pracują ręcznie nad wyrobem sera.

Relacja wideo z warsztatów serowarskich

Relacja z warsztatów serowarskich, które odbyły się w dniach 17-18 maja 2022 roku, w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.

Sala wykładowa. Przy biurkach siedzą słuchacze, którzy są widoczni od tyłu. Przed nimi stoi wykładowca i omawia prezentację, która jest wyświetlona na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Pierwsze szkolenie

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczął cykl szkoleniowy dla hodowców i producentów bydła mlecznego z obszaru Wielkopolski pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Zbliżenie na dłonie osoby, w których jest stos warzyw - czerwone i żółte pomidory, cukinia, marchew.

Konferencja Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie organizuje konferencję pod nazwą „Drugi Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – KŁŻ”. „Szczyt” jest pierwszym wydarzeniem realizowanym w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), który jest dedykowany Grupom Operacyjnym realizującym projekty poświęcone Krótkim Łańcuchom Dostaw Żywności (KŁŻ).

W pomieszczeniu przy stołach siedzą ludzie widziani od tyłu. Są to uczestnicy warsztatów serowarskich. Na dalszym planie widać prowadzącego.

„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.

Zbliżenie na wymieniany uścisk dłoni.

Działanie „Współpraca” – nabór wniosków od 30 kwietnia do 15 czerwca

W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014-2020 zostało wdrożone działanie M16 „Współpraca”. Dotychczas przeprowadzono pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w dwóch kategoriach.

Las. Wśród drzew znajduje się woda opadowa w zbiorniku melioracyjnym. Dookoła niej gęsto rośnie zieleń.

Lokalne gospodarowanie wodą na obszarach wiejskich

Postępujące zmiany klimatu stają się coraz bardziej uciążliwym zjawiskiem. Brak opadów przyczyniający się do występowania suszy oraz często występujący silny wiatr potęgują występowanie zjawiska erozji, czyli procesu niszczenia wierzchniej warstwy gleby. Dlatego tak ważne jest gospodarowanie wodą, w szczególności w wymiarze lokalnym.