• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Nasza oferta

WODR Poznań

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
5 sierpnia 2022
5 sierpnia 2022
Poprawiono: 5 sierpnia 2022
Na ściernisku stoją dwie białe świnie z głowami skierowanymi ku dołu.
5 sierpnia 2022 Produkcja zwierzęca

Najgroźniejsze choroby świń - występowanie i zwalczanie

Produkcja trzody chlewnej narażona jest na występowanie różnych zakażeń. Ich nasilenie jest różne, a od staranności i dociekliwości rolnika zależy zdrowotność hodowanych świń. Należy stosować profilaktykę i skuteczne zwalczanie, aby choroby nie stanowiły obniżenia dochodów gospodarstw produkujących trzodę chlewną.


WODR Poznań
Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
4 sierpnia 2022
4 sierpnia 2022
Poprawiono: 4 sierpnia 2022
Zbliżenie na pysk białego jagnięcia, którego widać od przodu. W tle widać inne owce.
4 sierpnia 2022 Produkcja zwierzęca

Przetwórstwo mleka owczego w gospodarstwie

Mleko owcze ma większą wartość odżywczą w porównaniu do najbardziej popularnego mleka, czyli krowiego, a także mleka koziego. Co ciekawe, po przerobieniu na ser jeszcze bardziej zyskuje on na wartości.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
21 lipca 2022
21 lipca 2022
Poprawiono: 21 lipca 2022
Zagroda w oborze. Przez pręty wychyla się cielak, jego łeb widać od przodu i zajmuje on większość kadru. W obu uszach ma kolczyki.
21 lipca 2022 Produkcja zwierzęca

Stres cieplny u bydła mlecznego

Podczas gorących dni krowa pobiera znacznie mniej pokarmów. Zmniejsza się ilość przyjmowanych składników pokarmowych potrzebnych w cyklu rozwojowym, co może powodować problemy zdrowotne w stadzie. Jak temu zapobiegać?

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Na piaszczystym gruncie stoi kura. Tułów ma ciemno brązowy a głowę jasnobrązową. Widać ją od boku.
29 czerwca 2022 Produkcja zwierzęca

Hodowla drobiu ozdobnego

Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Boks z bydłem mięsnym. Na pierwszym planie są dwie sztuki - czarno-biała i biało-brązowa. Widać z bliska ich pyski.
29 czerwca 2022 Produkcja zwierzęca

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej

Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
19 maja 2022
19 maja 2022
Poprawiono: 19 maja 2022
W zagrodzie są dwie brązowe krowy i jedna czarno-biała. Wystawiają głowy pod barierką, przed nimi leży stos paszy.
19 maja 2022 Produkcja zwierzęca

Prawidłowe sporządzanie kiszonek i sianokiszonek

Każdy hodowca posiadający bydło w swoim gospodarstwie zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie zwierząt. Odpowiedniej jakości pasza wpływa korzystnie na zdrowie oraz wydajność krów. Przy wyborze paszy warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
18 maja 2022
18 maja 2022
Poprawiono: 18 maja 2022
Trzy kolorowe ule stoją w pasiece. Za nimi są drzewa.
18 maja 2022 Produkcja zwierzęca

Wiosenne prace w pasiece

Wiosna to czas, kiedy pszczelarze wykonują wiosenne prace w pasiece. Pierwsze czynności wykonywane są w marcu lub kwietniu, w zależności od przebiegu pogody.

Strona 33 z 147

  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu