- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Działanie Współpraca - ruszył nabór wniosków. Potrwa do 15 czerwca
Od 30 kwietnia 2022 roku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można ubiegać się o wsparcie na operacje, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie innowacji w ramach działania „Współpraca”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Wielkopolska Częstochowa. Sanktuarium Maryjne w Biechowie
We wsi Biechowo znajduje się perełka późnobarokowej architektury, Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia - jedno z ważniejszych i najciekawszych sanktuariów w Wielkopolsce, nazywane przez pielgrzymów „Małą Częstochową”. Słynie ono nie tylko z okazałego wpisanego na listę zabytków kościoła ale przede wszystkim z Cudownego Obrazu Matki Bożej Biechowskiej, do którego przybywają liczne pielgrzymki.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Transfer wiedzy i działalność informacyjna
Obowiązki rolnika w świetle ustawy Prawo wodne
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przystąpił do organizacji szkoleń „Obowiązki rolnika w świetle ustawy Prawo wodne” ‒ na terenie województwa wielkopolskiego. Operacja realizowana jest w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” poddziałania 1.1 „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń
Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Stan agroturystyki w Wielkopolsce w 2021 roku
Niewątpliwie turystyka jest jedną z branż, która najsilniej odczuła skutki COVID-19, choć w poszczególnych okresach różnie to wyglądało. Jak zatem pandemia wpłynęła na działalność gospodarstw agroturystycznych w Wielkopolsce? Zebrane dane za ubiegły rok dają możliwość spojrzenia na drugi rok jej zagrożeń i efektów.
Strona 78 z 111