- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Obok składu mechanicznego oraz próchnicy, odczyn pH jest podstawowym wyznacznikiem żyzności gleby Zdjęcie ilustracyjne - widok na pole z uprawami.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/czynniki-wplywajace-na-rozwoj-i-wzrost-roslin/wodr-poznan-lead-czynniki-wplywajace-na-rozwoj-i-wzrost-roslin.jpg)
Czynniki wpływające na rozwój i wzrost roślin
Istnieją dwie zasadnicze grupy czynników wpływających na rozwój i wzrost roślin. Pierwsza z nich to czynniki endogenne, w których ważną rolę odgrywają fitohormony, znane jako regulatory wzrostu i rozwoju. To w nich właśnie zawarta jest informacja genetyczna, która reguluje procesy zachodzące w komórkach roślin. W określonych częściach syntetyzują się fitochormony i wraz z upływem czasu, rozpraszają się po całej roślinie.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Wydarzenia
![W Wielkopolsce konferencja odbędzie się 10 stycznia Grafika informująca o konferencji Kierunek Innowacja. Jest na niej data konferencji oraz zachęta do zarejestrowania się.](/images/2023/wydarzenia/konferencja-kierunek-innowacja/wodr-poznan-lead-konferencja-kierunek-innowacja.jpg)
Konferencja Kierunek Innowacja
Z Nowym Rokiem wracają regionalne konferencje „Farmera” – Kierunek Innowacja. To szerokie grono znamienitych prelegentów i gości oraz wiele sesji, w których poruszone zostaną najbardziej aktualne i najważniejsze dla rolników tematy.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![- WODR Wnętrze sali wykładowej. Kilkadziesiąt osób siedzi i słucha wykładu.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/akademia-zywienia-krow-mlecznych/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych.jpg)
Akademia żywienia krów mlecznych
W 2022 roku Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, zorganizował cykl szkoleń „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Szkolenia były skierowane do rolników oraz hodowców bydła mlecznego z obszaru wielkopolski.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Szkolenia zostały zorganizowane przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Zdjęcie wnętrza obory, w której stoją krowy. W tle widać grupę stojących ludzi.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka.jpg)
Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka
Relacja wideo prezentująca cykl szkoleń zatytułowany „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Cykl został zorganizowany dla rolników oraz hodowców krów mlecznych z obszaru Wielkopolski przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu – Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Warsztaty odbyły się w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności” Kadr z filmu ukazujący, jak mężczyzna wkłada przygotowane kiełbasy do wędzarni.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/warsztaty-z-zakresu-przetworstwa-kielbas/wodr-poznan-lead-warsztaty-z-zakresu-przetworstwa-kielbas.jpg)
Warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas
Relacja z warsztatów z zakresu przetwórstwa kiełbas, zorganizowanych w dniach 13-15 grudnia 2022 roku w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, co umożliwi dywersyfikację dochodów w gospodarstwie rolnym.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym Na zaśnieżonym polu stoi stado jasnych krów. Wszystkie zwrócone są przodem i patrzą przed siebie.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/dobrostan-zwierzat-gospodarskich-pod-katem-termicznym/wodr-poznan-lead-dobrostan-zwierzat-gospodarskich-pod-katem-termicznym.jpg)
Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności” Grupa ludzi w czerwonych fartuchach pozuje do zdjęcia, uśmiechając się.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/sztuka-robienia-kielbas-warsztaty-w-ramach-operacji-nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci/wodr-poznan-lead-sztuka-robienia-kielbas-warsztaty-w-ramach-operacji-nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci.jpg)
Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w terminie 13-15 grudnia 2022 roku zorganizował dla grupy 25 osób trzydniowe warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”.