WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Zjawisko suszy w rolnictwie
Susza jest efektem działania klimatu i występuje okresowo, w różnych porach roku. Jej podstawową cechą jest czas trwania, zasięg przestrzenny oraz intensywność. Temperatura w Polsce wzrosła na przestrzeni ubiegłych lat, co spowodowało większą zdolność parowania przy bardzo podobnych ilościach opadów atmosferycznych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Środki ochrony roślin do zwalczania chorób grzybowych w sadach
Najczęściej występujące choroby grzybowe w sadzie to parch, mączniak oraz gorzka zgnilizna. Ochrona drzew przed tymi zarazami uwzględnia substancje biologicznie czynne i środki ochrony roślin. Część z nich zaczyna być jednak wycofywana z obrotu, dlatego rolnik powinien wiedzieć, w jaki sposób dalej sobie z tym radzić.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Stosowanie i przechowywanie nawozów w świetle programu azotanowego
Miejsce przechowywania nawozów naturalnych oraz sposoby ich wykorzystywania są określone przepisami prawnymi. Rolnik jest zobowiązany do przestrzegania tych reguł, których nadrzędnym celem jest ochrona środowiska.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Słonecznik jako poplon i roślina w plonie głównym
W ostatnich latach coraz częściej można zaobserwować na polach uprawę słonecznika, zarówno w plonie głównym, jak i w poplonie. W Polsce, według wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2020 rok, powierzchnia uprawy słonecznika zwyczajnego wyniosła ponad 8 300 hektarów. Uprawa tej rośliny wymaga jednak spełnienia określonych działań mających wpływ na opłacalność produkcji.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Sposoby ograniczania emisji amoniaku ze źródeł rolniczych
Obecnie gospodarstwa rolne stoją przed wieloma wyzwaniami i to nie tylko związanymi z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności coraz większej liczbie ludności. Rolnictwo także silnie oddziałuje na środowisko naturalne, co aktualnie ma wielkie znaczenie w obliczu kryzysu klimatycznego oraz konieczności ograniczania emisji gazów cieplarnianych, w tym amoniaku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

W marcu jak w garncu
Marzec to miesiąc radosny, ponieważ dni są coraz dłuższe i cieplejsze, przyroda budzi się do życia, a ludzie zyskują nową energię. Jest to głównie okres Wielkiego Postu i przygotowań do Świąt Wielkanocnych, ale też czas tradycji związanych z nadejściem wiosny.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Zmiany klimatu – wpływ na środowisko i rolnictwo
Rolnictwo oddziałuje zarówno na klimat, jak i klimat wpływa na rolnictwo. Podczas prac rolniczych często jest wytwarzana emisja dwutlenku węgla, która ma szkodliwy wpływ na atmosferę. Na szczęście powstaje coraz więcej innowacji opartych na wykorzystaniu bioproduktów, które ograniczają ten negatywny aspekt.
Wydarzenia