- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Rośliny bobowate są bardzo wymagające w uprawie (zdjęcie: Pixabay) Widok od góry na miseczkę z nasionami bobu. Obok leżą puste strąki.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/agrotechnika-roslin-bobowatych/wodr-poznan-lead-agrotechnika-roslin-bobowatych.jpg)
Agrotechnika roślin bobowatych
Wymagania glebowe i klimatyczne roślin bobowatych są bardzo zróżnicowane w zależności od ich gatunku. Przy ich uprawie ważna jest temperatura powietrza, rodzaj gruntu oraz odpowiednio dobrany nawóz. Znajomość tych czynników spowoduje, że produkcja będzie wydajniejsza, a plony bardziej obfite.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika
![Grupy producenckie funkcjonują na określonych zasadach tworzenia i dotacji Maszyna rolnicza widziana od tyłu. Jedzie po wygrodzonym kawałku zaoranego pola.](/images/2022/doradztwo/ekonomika/zasady-tworzenia-i-dotowania-grup-producenckich/wodr-poznan-lead-zasady-tworzenia-i-dotowania-grup-producenckich.jpg)
Zasady tworzenia i dotowania grup producenckich
Grupy producenckie są korzystną opcją dla rolników, ponieważ dają im możliwość pozyskania dodatkowych pieniędzy. Procedura przystąpienia do grupy oraz zasady dotacji nie zawsze są jednak zrozumiałe, dlatego warto zapoznać się z ich warunkami.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca”
![WODR jest uczestnikiem projektu związanego z innowacyjną metoda treningu i oceny wartości użytkowej koni (zdjęcie - Jacek Strykowski) Dwa konie na łące schylają się i jedzą trawę.](/images/2022/Projekty/rodzime-konie/rodzime-konie-innowacyjna-metoda-treningu-i-oceny-wartosci-uzytkowej/wodr-poznan-lead-rodzime-konie-innowacyjna-metoda-treningu-i-oceny-wartosci-uzytkowej.jpg)
Rodzime konie - innowacyjna metoda treningu i oceny wartości użytkowej
Wzmocnienie ochrony zasobów genetycznych zagrożonych populacji polskich szlachetnych ras koni poprzez opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody przygotowania i oceny rodzimych ras ogierów wielkopolskich i małopolskich w stacjonarnym zakładzie treningowym - to główny cel grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca", w skład której wchodzi także Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca”
![Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu posiada pasiekę w Sielinku (zdjęcie - Jacek Strykowski) Zbliżenie na trawnik z mleczem, który rośnie przed ulami w pasiece w Sielinku. Przed dwoma ulami latają pszczoły.](/images/2022/Projekty/zdrowa-pszczola/system-nadzoru-ula-pszczelego/wodr-poznan-lead-system-nadzoru-ula-pszczelego.jpg)
System nadzoru ula pszczelego
Opracowanie i przygotowanie urządzenia gotowego do zastosowania w skutecznej walce z „dręczem pszczelim” wraz z metodyką działań dla pasieczników - to główne zadanie grupy operacyjnej, która powstała w ramach działania „Współpraca”. W skład grupy wchodzi Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Sieć Badawcza Łukasiewicz – Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Przygotowanie gleby to ważny element w uprawie roślin Szeroki kadr pokazujący zaorane pole. W tle widać horyzont i drzewa po obu stronach kadru.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/przygotowanie-roli-pod-zasiew-na-wiosne/wodr-poznan-lead-przygotowanie-roli-pod-zasiew-na-wiosne.jpg)
Przygotowanie roli pod zasiew na wiosnę
Dobry grunt pod uprawę to niemal połowa sukcesu późniejszego plonowania. Przygotowanie gleby powinno więc być odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone zgodnie z wybraną metodą uprawy i potrzebami zasianej rośliny. Tylko wtedy rolnik może oczekiwać satysfakcjonujących efektów podczas zbiorów.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: WielkoPolska, Tej!
![Golonka to specjał kuchni polskiej Zbliżenie na upieczoną golonkę.](/images/2022/wielkopolska-tej/przepis-na-pieczona-golonke/wodr-poznan-lead-przepis-na-pieczona-golonke.jpg)
Przepis na pieczoną golonkę
Golonka, czyli mięso z kością pozyskiwane z tuszy wieprzowej, jest stałym punktem każdego menu ze specjałami kuchni polskiej. Przygotować ją można na wiele sposobów, lecz w każdej formie doskonale sprawdzi się zarówno podczas biesiad, jak i domowego rodzinnego obiadu.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
![Nawożenie ma wpływ na jakość plonowania Przez zielone pole jedzie żółto-zielony ciągnik z doczepionym opryskiwaczem i opryskuje rośliny.](/images/2022/doradztwo/ekonomika/nawozenie-trwalych-uzytkow-zielonych-podstawa-dobrego-plonowania/wodr-poznan-lead-nawozenie-trwalych-uzytkow-zielonych-podstawa-dobrego-plonowania.jpg)
Nawożenie trwałych użytków zielonych podstawą dobrego plonowania
Prawidłowo zbilansowane i racjonalne nawożenie jest nieodłącznym elementem wpływającym na wysokość plonów i wartościową paszę z trwałych użytków zielonych. Zapotrzebowania na składniki pokarmowe powinno być poprzedzone analizą zasobności gleby, szczególnie biorąc pod uwagę wysoką cenę nawozów mineralnych i zastosowanie ich zgodnie z zasadą uzupełnienia składników pokarmowych wyniesionych z plonem.