Osoby słuchające wykładowcy

XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne już za nami!

W dniach 24-25 kwietnia 2025 roku odbyło się XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne. Tegoroczna edycja Forum przebiegła pod hasłem: „Dobrostan – kluczowy element nowoczesnej hodowli i zdrowia zwierząt”.

Organizatorami Forum byli: Poznańskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych oraz Katedry: Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych, Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki.

Pierwszego dnia uczestnicy panelu „konie” wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w Stadninie Koni Racot. W tym roku, w związku z zagrożeniami związanymi z pojawianiem się ognisk pryszczycy, odstąpiono od organizacji warsztatów w gospodarstwie utrzymujących bydło mleczne. W zamian, odbyły się warsztaty przeprowadzone między innymi przez przedstawicieli: Polskiej Federacji Hodowców i Producentów Bydła Mlecznego, Lely, JHJ sp. z o. o., AGRI-PLASTICS, Barbatus Trade, ABS, SMART FEED, Agri Plus, LIRA, BARENBRUG.

Dobrostan zwierząt tematem sesji plenarnej

Drugi dzień rozpoczął się zorganizowaną dla wszystkich uczestników sesją plenarną, którą otworzyli profesor doktor habilitowany Adam Cieślak – przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Forum oraz profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu doktor habilitowana Agnieszka Pękala-Safińska – pełniąca funkcję wiceprzewodnicząca Komitetu Organizacyjnego. Wśród wykładowców byli przedstawiciele zagranicznych instytucji, prezentujący wyniki przeprowadzanych badań.

W sesji plenarnej, wykłady wygłosili także:

  • profesor doktor habilitowana Bogumiła Pilarczyk z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w Szczecinie, na temat „Dobrostan bydła w nowoczesnej hodowli - konieczność czy fanaberia? Analiza wyzwań i korzyści?”,
  • doktor habilitowany Łukasz Jarosz, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, na temat „Wpływ dodatków paszowych na procesy odpornościowe w kontekście oceny dobrostanu zwierząt”,
  • doktor inżynier Mateusz Rawski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, na temat „Społeczne postrzeganie dobrostanu zwierząt i zawodu zootechnika”.

O genetyce i nie tylko

Po sesji plenarnej odbyły się obrady w dwóch sekcjach: bydło i konie oraz świnie i drób.

W sekcji „bydło i konie”, wykłady obejmujące zagadnienia związane ze zdrowiem zwierząt oraz optymalizacją dobrostanu dla krów w okresie okołoporodowym zostały przeprowadzone przez lekarzy weterynarii Michała Hądzlika oraz Jakuba Kaczmarka. Sygnały krów i metody ich odczytywania omówiła doktor Katarzyna Rzewuska z Centrum Genetycznego Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Ostatni wykład w sekcji „bydło i konie” dotyczył monitoringu treningu koni w praktyce i badaniach naukowych i był poprowadzony przez doktor Alicję Borowską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

W sekcji „świnie i drób” część pierwsza również dotyczyła zagadnień związanych z dobrostanem oraz odniesienia zachowywania zasad dobrostanu i jego wpływ na występowanie chorób. Wykład poprowadzili lekarz weterynarii Przemysław Zachara oraz doktor nauk weterynaryjnych Jarosław Wilczyński. Z kolei o jakości wieprzowiny i mięsa drobiowego w kontekście wyników mEATquality opowiadała doktor habilitowana Agnieszka Ludwiczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, natomiast o doskonaleniu genetycznym zwierząt mówiła doktor habilitowana Ewa Sell-Kubiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Forum zgromadziło ponad 200 osób z branży rolniczej, w tym hodowców, przedstawicieli firm branżowych zaopatrujących hodowców w maszyny, urządzenia, pasze oraz dodatki do pasz, przedstawicieli instytucji okołorolniczych, naukowców i doradców. Dzięki szerokiemu gremium osób zawiązanych z chowem i hodowlą zwierząt gospodarskich, reprezentujących wiele środowisk, możliwa była wymiana doświadczeń i spostrzeżeń na temat aktualnych wyzwań, z jakimi borykają się hodowcy oraz podjęcie prób wypracowania działań mających na celu wsparcia rodzimych hodowli.

Tekst i zdjęcia: Wioleta Barczak, główny specjalista do spraw produkcji zwierzęcej, Dział Technologii Produkcji Rolniczej