Zbliżenie na upieczoną golonkę.

Przepis na pieczoną golonkę

Golonka, czyli mięso z kością pozyskiwane z tuszy wieprzowej, jest stałym punktem każdego menu ze specjałami kuchni polskiej. Przygotować ją można na wiele sposobów, lecz w każdej formie doskonale sprawdzi się zarówno podczas biesiad, jak i domowego rodzinnego obiadu.

Składniki:

  • 4 golonki wieprzowe (ok. 1800 gramów)

Na solankę:

  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 14 goździków
  • 30 ziaren pieprzu czarnego
  • sól: 4 łyżki
Do gotowania:
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 14 goździków
  • 30 ziaren pieprzu czarnego
  • sól: 2 łyżeczki
Na bejcę:
  • 8 łyżek musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki miodu
  • 7 łyżek wywaru z gotowania golonki

Garnek widziany od góry. Napełniony jest wodą, a w niej znajdują się różne pokrojone warzywa oraz przyprawy.

Widok od góry na kawałki golonki obtoczone bejcą z musztardy i miodu.

Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wlać około 1,5 litra wody. Następnie dodać obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę i cebulę, a także główkę obranego czosnku przekrojoną na pół. Kolejno dodać przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia się soli. Golonki dokładnie umyć oraz osuszyć, a następnie przełożyć do naczynia z marynatą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz dodatkowo 2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu przez 120 minut. Ugotowane golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać składniki bejcy i dokładnie posmarować nią golonki. Naczynie przykryć i zapiekać 150 minut w 160 stopniach Celsjusza przy jednoczesnym grzaniu od góry i dołu. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie.

Golonkę należy podawać z ulubionymi dodatkami. Pozostały wywar z golonek można wykorzystać do przyrządzania różnych zup, między innymi krupniku, fasolówki lub grochówki.

Aldona Jankowska