Kompozycja ziół na drewnianych deskach

Poradnik jak korzystać z ziół

Kiedy sezonowych warzyw i owoców uprawianych lokalnie jest mniej, warto sięgnąć po zioła, aby podczas jesiennej i zimowej aury utrzymać dobrą kondycję i zdrowie.

Fitoterapia to leczenie ziołami w najróżniejszych formach: nalewek, maści, tabletek, wyciągów, syropów. Często jednak sposób przyjmowania ziół ma drugoplanowe znaczenie, istotniejsze jest ich właściwe dopasowanie do potrzeby.

Popularne zioła lecznicze i ich właściwości

Pokrzywa zwyczajna. Wyciągi i napary z jej liści pomagają przy stanach zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego, takich jak nieżyt żołądka, jelit oraz biegunki. Odwary z liści i korzenia pokrzywy pomagają również w walce z łupieżem i łojotokami. Zbiór od czerwca do września, jednak najbardziej wartościowe są tzw. „pokrzywy majowe”.

Pokrzywa Pokrzywa

 

Dziurawiec. W postaci naparu na problemy wątrobowe, z układem moczowym, a także żołądkowe, przy kamicy żółciowej, zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, dnie moczanowej, problemach z oddawaniem moczu. Ma działanie uspokajające oraz sprawdza się w terapii odmrożeń, oparzeń oraz trudno gojących się ran. Redukuje stany zapalne gardła i dziąseł. Występuje na ugorach, przy miedzach, na słonecznych polanach leśnych i w miejscach opuszczonych. Zbiór między czerwcem a sierpniem.

Dziurawiec zwyczajny Dziurawiec zwyczajny

 

Rumianek. Napar z rumianku to dobre remedium na stany zapalne przewodu pokarmowego, a także zgagę i brak apetytu. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie jako napar. Zastosowanie zewnętrzne uśmierza świąd, zaczerwienienia, dolegliwości oczu, a także wspiera leczenie odleżyn. Zbiór od maja do jesieni (w suche i słoneczne dni - najlepiej w godzinach popołudniowych).

Rumianek Rumianek

 

Mniszek lekarski. Poprawia trawienie, wykazuje właściwości moczopędne, wzmacniające odporność oraz wspomagające walkę z chorobami skóry, pomaga w nieżytach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również w kosmetyce, pod postacią okładów na kurzajki, brodawki czy kłykciny. Występuje na łąkach oraz zaroślach.

Mniszek Mniszek

 

Babka lancetowata. Okłady z odwarem z liści babki pomagają przy uszkodzeniach skóry i jej stanach zapalnych, popijanie odwaru pomaga z kolei w przewlekłych nieżytach żołądka, uszkodzeniu błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz „bezkwaśności”. Zbiór od maja do września.

Babka lancetowata Babka lancetowata

 

Szałwia. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i niestrawności, łagodzi objawy menopauzy, takich jak uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się, wspiera układ odpornościowy. Szałwia jest bogata w antyoksydanty, które pomagają wzmocnić nasz układ odpornościowy i chronić organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Zioło ułatwia relaks i dobry sen, poprawia koncetrację. Zioło to jest znane z działania przeciwbakteryjnego. Po napar z szałwii warto sięgnąć przy infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła lub zębów.

Szałwia Szałwia

W kuchni zioła jak przyprawy

Jałowiec pospolity. Jego jagody podnoszą smak dań mięsnych (szczególnie dziczyzny) oraz warzywnych kiszonek (np. kapusty), czyniąc go bardziej wyrazistym.

Jałowiec pospolity Jałowiec pospolity

 

Lubczyk. Intensywnie wzbogaca smak ziemniaków, makaronów, sosów i zup (m.in. rosołu).

Chrzan pospolity. Nadaje potrawom wyrazistego charakteru, wzbogaca dania z ryb i mięs, piekąc lub smażąc je z dodatkiem chrzanu (świeżego korzenia pokrojonego w słupki lub obkładając mięso liśćmi) bądź serwując go w formie sosu, jest on nieodzownym elementem rozmaitych przetworów, jak np. kiszone ogórki, do których należy dodać zarówno odrobinę korzenia, jak i liście. Chrzan nie tylko wzbogaci smak ogórków, ale też zapobiegnie ich psuciu.

Macierzanka. Suszone listki macierzanki są dobrą przyprawą do mięs, dziczyzny, ryb, drobiu, roślin strąkowych, polewek i sosów. Kwitnie od czerwca do września i w tym czasie jej listki są najsmaczniejsze. Niektóre jej odmiany mają zapach cytrynowy, inne zaś pomarańczowy czy kminkowy.

Macierzanka Macierzanka

 

Lebiodka pospolita. Zwana również polskim oregano, a można ją dodawać do mięs, serów, sporządzać z niej napary. Położone na żarzących się węglach listki nadają pieczonemu się na ruszcie mięsu delikatny smak i aromat.

Uznane zioła w kosmetologii

Rumianek. Działa przeciwzapalnie i łagodząco na skórę, zwłaszcza wrażliwą i alergiczną.

Pokrzywa. Regeneruje i działa tonizująco na skórę, zapobiega łupieżowi, hamuje wypadanie włosów.

Mniszek lekarski. Jest składnikiem kosmetyków odmładzających, redukujących różnego rodzaju przebarwienia, a także leczących zmiany skórne, np. trądzik, spowalnia starzenie się cery, jednocześnie odżywiając i wygładzając ją, poprawia koloryt skóry, usuwa przebarwienia, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się drobnych ran.

Skrzyp. Uszczelnia naczynka krwionośne, przyśpiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy.

Chmiel zwyczajny. Stymuluje produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego oraz regeneruje naskórek. Kosmetyki z chmielem działają przeciwstarzeniowo i odmładzająco.

 

Tekst: Natalia Machowska, doradca w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w powiecie krotoszyńskim

Zdjęcia: Freepik