- Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca”
![Formularz wniosku o przyznanie płatności wraz z załącznikami do wniosku oraz instrukcją wypełniania wniosku są dostępne na stronie internetowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Zdjęcie ilustracyjne. Na drewnianych deskach leży pusty notatnik z długopisem położonym na środku.](/images/2022/sir/wspolpraca/nabor-wnioskow-w-ramach-krotkich-lancuchow-zywnosci-od-29-marca-2021-roku/wodr-poznan-lead-nabor-wnioskow-w-ramach-krotkich-lancuchow-zywnosci-od-29-marca-2021-roku.jpg)
Nabór wniosków w ramach krótkich łańcuchów żywności od 29 marca 2021 roku
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór wniosków na realizację operacji w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, których przedmiotem jest tworzenie krótkich łańcuchów dostaw żywności. Wnioski można składać od 29 marca do 12 maja 2021 roku.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca”
![Podstawą uzyskania dofinansowania jest stworzenie grupy rolników, którzy wspólnie dostarczają produkty żywnościowe do konsumentów z wykorzystaniem narzędzi internetowych do działania w ramach krótkich łańcuchów dostaw (zdjęcie ilustracyjne - Pixabay) Zdjęcie ilustracyjne przedstawiające widoczne z góry banknoty o nominałach 20 złotych.](/images/2022/sir/wspolpraca/dzialanie-wspolpraca-w-zakresie-krotkich-lancuchow-dostaw-sprawdz-czy-mozesz-otrzymac-nawet-325-000-zl/wodr-poznan-lead-dzialanie-wspolpraca-w-zakresie-krotkich-lancuchow-dostaw-sprawdz-czy-mozesz-otrzymac-nawet-325-000-zl.jpg)
Działanie „Współpraca” w zakresie krótkich łańcuchów dostaw – możesz otrzymać nawet 325 000 złotych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało program dofinansowujący rolników prowadzących lub podejmujących sprzedaż bezpośrednią. Środki finansowe są dostępne w ramach działania „Współpraca” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Na zdjęciu widoczna jest ekologiczna uprawa - zielone rośliny wyrastają z pola.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/srodowiskowe-i-zdrowotne-znaczenie-ekologicznej-produkcji-rolnej/wodr-poznan-lead-srodowiskowe-i-zdrowotne-znaczenie-ekologicznej-produkcji-rolnej.jpg)
Środowiskowe i zdrowotne znaczenie ekologicznej produkcji rolnej
Ekologiczna metoda produkcji rolnej pełni podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza produktów najwyższej jakości, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska i wpływa na rozwój obszarów wiejskich. Publikacja przedstawia założenia rolnictwa ekologicznego i omawia środowiskowe i zdrowotne następstwa ekologicznej produkcji rolnej.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Widok z bliska na różnorodne wyroby wędliniarskie, które leżą na stole.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/sposob-na-sukces-przetwarzanie-i-sprzedaz-produktow-z-gospodarstwa-rolnego/wodr-poznan-lead-sposob-na-sukces-przetwarzanie-i-sprzedaz-produktow-z-gospodarstwa-rolnego.jpg)
Sposób na sukces – przetwarzanie i sprzedaż produktów z gospodarstwa rolnego
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach „Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przygotował filmy prezentujące dobre praktyki w obszarze przetwórstwa żywności oraz jej sprzedaży. Celem tego przedsięwzięcia jest zachęcenie rolników do rozwoju przedsiębiorczości, co w dalszej perspektywie może zwiększyć konkurencyjność ich gospodarstw na rynku.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Ciekawe rośliny w rolnictwie ekologicznym Słoneczny dzień. Na zdjęciu widoczne jest pole, na którym widoczny jest nostrzyk żółty. To zielona roślina o żółtych kwiatach. W tle widać drzewa.](/images/2022/sir/ciekawe-rosliny-w-rolnictwie-ekologicznym/wodr-poznan-lead-ciekawe-rosliny-w-rolnictwie-ekologicznym.jpg)
Ciekawe rośliny w rolnictwie ekologicznym
Gospodarowanie metodami ekologicznymi jest przedsięwzięciem bardzo trudnym, wymagającym bezwzględnego zaangażowania i ogromnych nakładów pracy oraz – wbrew pozorom – dużych nakładów finansowych, na co w dobie dzisiejszej globalizacji nie każdy chce się decydować. W publikacji przedstawiono propozycje uprawy metodami ekologicznymi roślin mniej popularnych, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony sprzedających, jak i kupujących. Omówiono ich podstawowe wymagania i możliwe zastosowanie.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Innowacyjne rozwiązania w hodowli roślin ogrodniczych Wnętrze namiotu foliowego. Na podłodze, na podnośnikach stoją w rzędach, jedna obok drugiej, zielone sadzonki roślin ogrodowych.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/innowacyjne-rozwiazania-w-hodowli-roslin-ogrodniczych/wodr-poznan-lead-innowacyjne-rozwiazania-w-hodowli-roslin-ogrodniczych.jpg)
Innowacyjne rozwiązania w hodowli roślin ogrodniczych
W polskim ogrodnictwie hodowla roślin skierowana jest na tworzenie i wdrażanie postępu biologicznego. Pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podejmują wiele działań w kierunku wprowadzenia do uprawy nowych gatunków roślin i nowych technologii uprawy. Wzrost produkcji i jakości produkowanych warzyw i owoców jest ściśle związany ze zmianami w technologii i dystrybucji warzyw i owoców, w doborze nowych odmian i nowych systemach uprawy. Jest to proces niezbędny, ponieważ tylko produkty o najwyższej jakości mogą być oferowane na wszystkie rynki świata.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Słoneczny dzień. Z lotu ptaka widoczne jest gospodarstwo agroturystyczne, które stoi na polu, między drzewami.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/mala-przedsiebiorczosc-na-obszarach-wiejskich/wodr-poznan-lead-mala-przedsiebiorczosc-na-obszarach-wiejskich.jpg)
Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich
Film prezentuje kilka przedsięwzięć pozarolniczych z terenu Wielkopolski, aby zainspirować do podjęcia inicjatyw w kierunku tworzenia pozarolniczych źródeł dochodu. Inicjatywy te rozwijane są na bazie posiadanego potencjału, najczęściej opierane na produkcji rolniczej lub posiadanej infrastrukturze oraz kapitale ludzkim. Powstają małe przetwórnie, wytwarzając produkty lokalne o wysokiej jakości. Rozwijają się punkty usługowe, z których korzystają nie tylko mieszkańcy obszarów wiejskich, ale także mieszkańcy miast. Dynamicznie rozwija się agroturystyka, wykorzystująca walory krajobrazowe polskiej wsi oraz coraz większe zapotrzebowanie na wypoczynek na terenach wiejskich.