Pszczoły to nie tylko miód
Pszczoły są od wieków istotnym elementem naturalnego ekosystemu człowieka. Są też najważniejszym owadem zapylającym uprawy rolne, które odpowiadają za zapylenie ponad 90% roślin owadopylnych. Pszczoły są jednak bardzo narażone na wszelkiego rodzaju nieprawidłowości i zanieczyszczenia, które natychmiast odbijają się na ich kondycji. Publikacja przybliża zagadnienia dotyczące współczesnej gospodarki pasiecznej: metody i efekty hodowlane produkcji matek, metody zwalczania Varroa destructor i warrozy, postępowanie w przypadku zatrucia pszczół, sposób promowania produktów z własnej pasieki.
Autorzy:
- doktor habilitowana Monika Fliszkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Piotr Głowacki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- doktor Eliza Lubiatowska-Krysiak, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (WODR) w Poznaniu
- Justyna Głowacka, WODR w Poznaniu
Do pobrania: Pszczoły to nie tylko miód (plik pdf - 3,7 megabajta)