Przy ulu stoi pszczelarz w kombinezonie ochronnym. Trzyma ramkę, na której siedzi rój pszczół. Dookoła są drzewa.

Pszczoły to nie tylko miód

Pszczoły są od wieków istotnym elementem naturalnego ekosystemu człowieka. Są też najważniejszym owadem zapylającym uprawy rolne, które odpowiadają za zapylenie ponad 90% roślin owadopylnych. Pszczoły są jednak bardzo narażone na wszelkiego rodzaju nieprawidłowości i zanieczyszczenia, które natychmiast odbijają się na ich kondycji. Publikacja przybliża zagadnienia dotyczące współczesnej gospodarki pasiecznej: metody i efekty hodowlane produkcji matek, metody zwalczania Varroa destructor i warrozy, postępowanie w przypadku zatrucia pszczół, sposób promowania produktów z własnej pasieki.

Autorzy:

  • doktor habilitowana Monika Fliszkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Piotr Głowacki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • doktor Eliza Lubiatowska-Krysiak, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (WODR) w Poznaniu
  • ​Justyna Głowacka, WODR w Poznaniu

Do pobrania: Pszczoły to nie tylko miód (plik pdf - 3,7 megabajta)