„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu współfinasowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Nowoczesna produkcja rolnicza, wyjazd studyjny do Francji
W dniach od 25 lutego do 1 marca 2024 roku Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich zorganizował wyjazdu studyjny do Francji na targi rolnicze Salon De L'agriculture pod tytułem „Nowoczesna produkcja rolnicza”.
Celem operacji był transfer wiedzy z zakresu nowoczesnej produkcji rolniczej - roślinnej i zwierzęcej oraz nawiązanie współpracy pomiędzy producentami rolnymi i doradcami rolniczymi w kierunku wprowadzania innowacyjnych rozwiązań w gospodarstwach rolnych. Operacja obejmowała udział w Międzynarodowej Wystawie Rolniczej, która jest największym wydarzeniem rolniczym w Europie oraz wizytacje w gospodarstwach rolnych a także w lokalnej winnicy. Uczestnicy operacji mieli możliwość zapoznania się z nowoczesnymi rozwiązaniami stosowanymi w produkcji roślinnej, zwierzęcej, ogrodnictwie, przetwórstwie żywności oraz produkcji wina. Pierwsze dwa dni wyjazdu spędziliśmy na targach. Targi obejmowały kilka hal wystawowych podzielonych tematycznie. Wśród nich znalazły się cztery sektory: sektor uprawy roślin oraz ogrodów warzywnych, usług i zawodów rolniczych, hodowli zwierząt gospodarskich oraz produktów z regionów Francji, zagranicy i świata.
W sektorze z produktami z regionów Francji, zagranicy i świata znalazły się lokalne produkty z Francji po egzotyczne smaki wyspy w tym specjały z 5 kontynentów. Uczestnicy mogli skosztować wędlin, cydrów, miodów, dżemów, foei gras, wanilii, przypraw a nawet oliwy z oliwek. Obecni byli również wystawcy prezentujący swoje rękodzieła oraz kosmetyki naturalne. Odbywały się tam liczne degustacje, quizy, gry i zajęcia edukacyjne, np. gotowanie na żywo z wykorzystaniem lokalnych produktów. W sektorze upraw roślin oraz ogrodów warzywnych uczestnicy naszego wyjazdu mogli zainspirować się popularnymi we Francji odmianami owoców i warzyw, krzewów ozdobnych oraz innych roślin. Była to niepowtarzalna okazja do porozmawiania z francuskimi sadownikami i producentami wina. Bo z kim najlepiej, jak nie z rodowitym Francuzem porozmawiać o winie?
Nie od dziś wiadomo, że Francja może poszczycić się doskonałym materiałem genetycznym zwierząt gospodarskich a w szczególności bydła. Widoczne było to w sektorze hodowli zwierząt gospodarskich. Podczas targów na sześciu ringach odbywały się liczne konkursy mające na celu wyłonienie czempionów w swoich kategoriach. Konkurs ten we Francji jest bardzo prestiżowy i wygrana znacząco podnosi rangę hodowli. W sektorze mogliśmy spotkać hodowców bydła, owiec, kóz, królików, świń oraz koni.
Ostatnim z sektorów był sektor usług i zawodów rolniczych. W sektorze tym mogliśmy porozmawiać ze specjalistami między innymi takich dziedzin jak: środowisko, energia czy leśnictwo. Poruszyć mogliśmy z nimi aktualne problemy oraz wyzwania, które czekają nas konsumentów oraz nas producentów rolnych w najbliższych latach.
Podczas naszego wyjazdu odwiedziliśmy również rodzinne gospodarstwo rolne które utrzymuje bydło mleczne. W gospodarstwie tym niezwykle interesujące okazało się to, że właściciele codziennie sprzedają bezpośrednio mleko z całego udoju od 35 krów skracając w ten sposób łańcuch dostaw. Na pytanie czy farmerzy codzienne są wstanie sprzedać całą ilość mleka tak aby nic nie poszło na straty uzyskaliśmy odpowiedź, że bez problemu i czasami nawet brakuje. Francuzi chętnie kupują produkt bezpośrednio u rolnika, ponieważ ważne jest dla nich to, aby poznać producenta i miejsce z którego pochodzi kupowana przez nich żywność. Gospodarstwo, które odwiedziliśmy oferuje również sprzedaż nabiału, mięsa, jaj i warzyw sezonowych.
Czwartego dnia gościliśmy w lokalnej winnicy La Cave Des Vignerons de Mont Pres Chambord. Winnica ta działa jako spółdzielnia zrzeszająca 20 rolników, dostarczających winogrona z których produkowane są na miejscu wina. Założona została w 1931 roku. Podczas wizyty oprowadzono nas po winnicy, opowiedziano o procesach technologicznych produkcji, którą zresztą mogliśmy zobaczyć na własne oczy. Była to niepowtarzalna okazja do zapoznania się z tajnikami winiarstwa oraz zawodem winiarza. Przybliżono nam temat polityki jakości wina oraz oznaczenia jego pochodzenia. Odbyła się także degustacji win pochodzącego ze szczepów Chardonnay oraz Sauvignon blanc.
Ostatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było gospodarstwo produkujące warzywa ekologiczne pod osłonami. Wśród oferowanych na sprzedaż warzyw znajdują się między innymi marchewka, groszek, ziemniaki oraz sałata.
Jakość spożywanych przez francuzów produktów jest dla nich niezwykle istotna. Wśród odwiedzających targi obecnych było wielu konsumentów nie będących rolnikami. Z zaciekawieniem słuchali oni rolników i producentów chcąc jak najwięcej dowiedzieć się o danym produkcie. Jest to niezwykle budujące spostrzeżenie, że temat rolnictwa i produkcji żywności staje się ważnym aspektem w życiu konsumentów. Trend ten możemy zaobserwować również w Polsce. Skracanie łańcucha dostaw i przydomowa produkcja żywności wysokiej jakości cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
Wyjazd studyjny do Francji na targi rolnicze oraz do miejscowych gospodarstw rolnych otworzyły możliwość nowej międzynarodowej współpracy. Przeprowadzone rozmowy były doskonałą okazją do wymiany wiedzy, doświadczeń a także spostrzeżeń z francuskimi rolnikami, producentami oraz hodowcami.
Zapraszamy Państwa do udziału w kolejnych wydarzeniach organizowanych przez Wielkopolski Zespół SIR!
Tekst: Agnieszka Staniszewska