„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu współfinasowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Ludzie z pasją, miejsca z pasją – Rolniczy handel detaliczny i przetwórstwo żywności na niewielką skalę
Wyjazd studyjny „Rolniczy handel detaliczny i przetwórstwo żywności na niewielką skalę” do dwóch gospodarstw w województwie lubuskim odbył się 15 lipca 2021 roku. Operacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W miejscowości Swarzynice Państwo Waszkowiakowie sprzedają produkty mięsne. Mięso pochodzi z ich gospodarstwa, korzystają wyłącznie z pasz pochodzących z ich pól. Przy wyrobach pracuje tylko rodzina, wykorzystują tylko naturalne składniki i przyprawy, co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat. Sklep jest czynny dwa dni w tygodniu – w piątek i sobotę. Wyroby są zawsze świeże i zdrowe, ponieważ nie jest to produkcja i sprzedaż hurtowa, tylko detaliczna na niewielką skalę.
Atutem gospodarstwa Państwa Waszkowiaków jest dbałość o jakość. W ofercie mają między innymi kiełbasę wieprzową, śląską, drobiową, polską surową wędzoną, swojską, białą surową, kabanosy, salceson, kaszankę, pasztety, szynkę, boczek wędzony, schab pieczony z przyprawami. Właściciele zwracali uwagę na dużą ilość dokumentacji związaną z prowadzeniem rolniczego handlu detalicznego (RHD). Wskazywali, co jeszcze muszą poprawić i jakie mają plany.
„Sery ze świerkowej doliny” to nasz drugi przystanek. W Rogatym Ranczu w miejscowości Sierczynek prowadzonym przez Agnieszkę i Dobromira Mazurek skosztowaliśmy produkty nabiałowe. Gospodarstwo specjalizuje się w serach krowich, kozich oraz mięsie wołowym. Właściciele prowadzą gospodarstwo o powierzchni ogółem 40 hektarów, w tym 20 hektarów to własność i 20 hektarów – użytkowanie. Korzystają z dotacji unijnych oraz ze środków własnych.
Pani Agnieszka opowiedziała o początkach przygody z serami. Osoba z miasta, listonosz, zakochała się we wsi. Praca w gospodarstwie jej nie wystarczała, chciała czegoś więcej. A może sery? Tak, to był dobry pomysł. Zaczęła się uczyć, ale tylko od najlepszych. Warsztaty, kursy, praca własna, czyli metoda prób i błędów zaowocowała pysznym rezultatem.
Asortyment jest imponujący: ser gouda marchewkowy, sery podpuszczkowe z różnego rodzaju posypkami, ser feta, gouda „Kozia Łąka”, farmerskie gouda, ser zielonek, twarożki, ser „Boromir” (wysoko dogrzewany typu górskiego). Młodzi ludzie z dwójką małych dzieci stworzyli inspirujące miejsce dla tych, którzy nie wierzą, że jak ktoś chce, to może osiągnąć dużo.
Podziw i ogromy szacunek dla odwiedzanych gospodarstw, ponieważ są stworzone przez ludzi z ogromną pasją. Ich produkty są najwyższej jakości, która sama się broni. Trzeba tylko zacząć od pola – dbałość o uprawy poprzez stosowanie nawozów naturalnych, a środki ochrony i nawozy mineralne w ilościach koniecznych i niezbędnych. Żywienie zwierząt taką paszą – to gwarancja otrzymania składników wysokiej jakości i następnie produktów również wysokiej jakości. W gospodarstwach, które odwiedziliśmy, jest to prowadzone z niezwykłą dbałością.